U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Loting bepaalt vertrek prins uit het IOC in 2007

Door een onzer redacteuren
SYDNEY, 2 OKT. Prins Willem- Alexander mag nog tot 2007 aanblijven als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Als uitvloeisel van de 'schoonmaakoperatie' werd in Sydney bij loting bepaald hoe lang de huidige IOC-leden nog in functie mogen blijven. De prins, die in juni vorig jaar in Seoul werd beëdigd, moet twee jaar eerder dan de 66-jarige Anton Geesink opstappen.

Willem-Alexander toonde zich zeer verheugd over het grote aantal medailles dat de Nederlandse afvaardiging de afgelopen twee weken behaalde (twaalfmaal goud, negenmaal zilver en viermaal brons). "Het zijn ongelooflijke Spelen geweest. Vooraf heb ik, om de lijn van NOC*NSF door te trekken, gezegd dat ik meer medailles verwachtte dan Atlanta. Maar wie me voor de Spelen met dit aantal zou hebben geconfronteerd, had ik voor gek verklaard. Niet alleen het aantal is prachtig, maar ook de verdeling tussen goud, zilver en brons." Toch toonde de prins zich niet helemaal tevreden. "Het is jammer dat we geen medailles in de atletiek hebben gewonnen. Atletiek is toch de basis van de sport. Misschien moeten we net als in andere landen atletiekscholen opzetten. Op die manier kunnen we de jeugd speels in aanraking brengen met atletiek. Want zelfs het succes van Van Langen in '92 heeft weinig effect gehad."

Over de wenselijkheid van Olympische Spelen in Nederland liet de prins zich niet uit. "We kunnen voor het eerst voor de Spelen van 2016 in aanmerking komen. Tegen die tijd moeten we maar eens kijken of het bij ons draagvlak heeft. Je moet je wel zeven jaar van tevoren aanmelden. Dan hoef ik in ieder geval niet mee te stemmen bij het IOC." Hij complimenteerde de organisatie in Sydney. Hij vond het niet bezwaarlijk dat het evenement te maken kreeg met veel dopingkwesties. "Hoe meer mensen er worden gepakt, hoe beter (...) Iedereen weet dat er doping in de sport wordt gebruikt en ik vind dat dat zo hard mogelijk moet worden aangepakt. Het WADA (het nieuwe, onafhankelijk dopinginstituut, red.) zal nu echt het initiatief moeten nemen.'

NRC Webpagina's
2 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad