U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Freeman brengt Australië met goud in extase

Door onze sportredactie
SYDNEY, 25 SEPT. Atlete Cathy Freeman heeft gastland Australië vandaag bij de Olympische Spelen in extase gebracht. De aboriginal won voor 110.000 toeschouwers de 400 meter in een tijd van 49,13 seconden. Freeman droeg tijdens haar race een groen schaatspak met capuchon. Na haar zege liep de atlete een ereronde met zowel de Australische vlag als de vlag van de aboriginals. "Ik weet dat ik veel mensen gelukkig heb gemaakt", sprak ze na afloop.

De Amerikaanse atleet Michael Johnson prolongeerde zijn olympische titel op de 400 meter. De wereldrecordhouder liep op zijn gouden schoenen een winnende tijd van 43,84 seconden. Op de sprintnummers beantwoordden de Amerikanen zaterdag ook aan de verwachtingen. Maurice Greene won met grote voorsprong de 100 meter bij de mannen, Marion Jones behaalde nog overtuigender op dezelfde afstand goud bij de vrouwen. De Brit Jonathan Edwards veroverde vandaag de gouden medaille op het onderdeel hinkstapspringen. Hij kwam tot een afstand van 17,71 meter.

Succes was er gisteren voor de Nederlandse roei-equipe. Zowel de mannen dubbelvier als de vrouwenacht won de zilveren medaille. Voor twee roeisters uit de acht, Eeke van Nes en Pita van Dishoeck, betekende het de tweede zilveren plak. Een dag eerder waren ze in de dubbeltwee ook al tweede geworden.

Vandaag, op de tiende dag van de Spelen, moest Nederland het voor het eerst zonder eremetaal stellen. De beste prestatie leverden de tennissters Miriam Oremans en Kristie Boogert, die de halve finale van het dubbelspel bereikten. Zij wonnen vanochtend eerst het restant van de gisteren wegens regen afgebroken partij tegen het Australische koppel Dokic/Stubbs. Meteen daarna versloegen ze het Thaise duo Sangaram en Tanasugarn. In beide partijen overleefden Boogert en Oremans matchpoints. De Nederlandse hockeyvrouwen beleefden een dramatisch weekeinde. Ze verloren gisteren met 3-1 van Argentinië en vandaag met 5-0 van Australië. "We zijn als kleine kinderen naar huis gestuurd", zei bondscoach Tom van 't Hek. Australië plaatste zich als eerste voor de finale. Nederland heeft nog slechts een theoretische kans op de troostfinale.

NRC Webpagina's
25 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad