U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

Programma

Links

Holland Acht mist eindstrijd

Door onze sportredactie
SYDNEY, 20 SEPT. De mannen van de Holland Acht, de boot die vier jaar geleden op de Zomerspelen in Atlanta de gouden medaille won, zijn er vandaag niet in geslaagd de olympische roeifinale in Sydney te bereiken. De roeiers van bondscoach Kris Korzeniowski werden uitgeschakeld in de herkansing, waar twee plaatsen te verdienen waren voor de finale.

De olympische titelverdediger verliet samen met de acht van Rusland het toernooi, Groot-Brittannië en Italië bereikten de finale. Adri Middag, Peter van der Noort, Niels van der Zwan, Gerritjan Eggenkamp, Geert-Jan Derksen, Gijs Kind, Geert Cirkel, Nico Rienks en stuurman Merijn van Oijen kwamen in hun race niet van de vierde en laatste plaats af. In de andere herkansing won Verenigde Staten met tweehonderdste seconde verschil van Roemenië.

De 38-jarige Riens en de 33-jarige Van der Zwan stappen zondag in Sydney voor het laatst in de boot voor een race op wereldtopniveau. Zij zullen dan proberen de B-finale te winnen met als inzet de zevende plaats. In de toekomst roeien ze alleen nog recreatief. Rienks en Van der Zwan waren in 1990 de initiatiefnemers van het project Holland Acht. Zij roeiden de laatste twee seizoenen ook in de Holland Acht twee, maar zonder veel succes.

Rienks reageerde uiterst teleurgesteld op de uitschakeling. "We hebben het hele jaar niet goed gepresteerd", zei hij. "Maar er bleef toch hoop op verbetering. Die is nu vervlogen, helaas." Na een matige start was de hoop op een plaats in de finale al snel vervlogen. "Normaal gesproken komen we in de tweede kilometer goed terug, maar dat mocht nu ook niet baten. De achterstand was te groot."

De Nederlandse roeiploeg gaat nu met zeven ploegen verder op medaillejacht. Voor de uitschakeling van de Holland Acht een feit was, plaatsten de twee lichtgewicht dubbeltweeën zich voor de halve finales van vrijdag. In totaal roeien daar vijf boten. Twee hebben de eindstrijd al bereikt (vrouwenacht en dubbeltwee vrouwen). Uitgeschakeld zijn alleen de Holland Acht en de twee-zonder-stuurvrouw van Marloes Bolman en Femke Dekker.

Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen wonnen met glans in de herkansing. Dit was de opdracht van coach Josy Verdonkschot in verband met de indeling voor de halve finales. Maarten van der Linden en Pepijn Aardewijn die in 1996 zilver wonnen, plaatsten zich moeizaam voor de halve finales.

Morgen roeit skiffeur Gerard Egelmeers de halve finale. Vrijdag proberen de lichte vier-zonder-stuurman, dubbelvier mannen en de beide lichtgewicht dubbeltweeën zich te kwalificeren.