U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

'Ik ben een te druk baasje om straks te gaan niksen'


Peter Blangé heeft bij de Olympische Spelen twee ijzers in het vuur. Hij verdedigt met de volleybalploeg de titel én hij doet mee aan de verkiezing voor het lidmaatschap van het IOC. "Zonder een goede organisatie buiten de lijnen kan je geen prijzen winnen."

Door onze redacteur HANS KLIPPUS

SYDNEY, 13 SEPT. Volleyballer Peter Blangé was in Sydney ook buiten het speelveld wel in geweest voor een stunt. Om zijn kandidatuur voor de atletencommissie en daarmee voor een plaats in het Internationaal Olympisch Comité kracht bij te zetten, had hij in het olympische dorp "wel even gek" willen doen. Maar dat mag niet. Het is de kandidaten volgens de regels van het IOC niet toegestaan op enige wijze campagne te voeren. Op het bureau van NOC* NSF op Papendal staan dozen vol met brochures vol verboden.Het zijn Blangés vierde Spelen. Voor het eerst doet hij aan twee onderdelen mee, het volleybaltoernooi én de verkiezing voor het IOC. "Ik heb altijd meer affiniteit met de organisatorische kant van de sport gehad dan met de technische en tactische", zegt Blangé. "Het is me door de jaren heen duidelijk geworden dat je zonder een goede organisatie buiten de lijnen geen prijzen kan winnen."

Nu zijn actieve loopbaan bijna ten einde is, vindt Blangé een internationale bestuursfunctie een goede gelegenheid om betrokken te blijven bij de sport. " Het zou zonde zijn om straks te gaan zitten niksen. Ik ben een druk baasje. Ik draag de sport een warm hart toe en wat is er dan mooier om als ex-sporter in het hoogste sportorgaan zitting te hebben?" Het zou betekenen dat de volleyballer naast kroonprins Willem-Alexander, oud-judoka Anton Geesink en wielerbaas Hein Verbruggen de vierde Nederlander in het IOC wordt. Blangé (35) is in Sydney één van de 49 kandidaten. Acht van hen krijgen een plek binnen het IOC, de eerste vier voor acht jaar, de anderen voor vier jaar. Alle deelnemers aan de Spelen mogen acht stemmen uitbrengen. De stemlokalen, gevestigd in het olympisch dorp, gaan zondag open en sluiten in de laatste week van de Spelen. De uitslag wordt 28 september bekendgemaakt.

De kansen van Blangé zijn beperkt. Hij komt uit een klein land en is buiten het volleybal niet erg bekend. "Er zal weinig diepgang in het stemgedrag van de sporters zitten", weet Blangé. "Ze zijn naar Sydney gekomen om te sporten en zullen echt niet de verkiezingsprogramma's van de kandidaten gaan bestuderen. Dus wat doen ze? Ze zoeken eerst de kandidaat uit hun land, dan uit hun eigen sport en kijken daarna naar namen die ze kennen. Daar zetten ze een kruisje achter. Zo deed ik het vier jaar geleden ook. Boebka en Popov zijn vorige keer echt niet gekozen omdat ze zo'n goed verhaal hebben." Voor Blangé is het jammer dat de kandidaten geen campagne mogen voeren. Hij heeft een duidelijke boodschap: er moet voor worden gewaakt dat er, onder invloed van de commercie, roofbouw op de topsporters wordt gepleegd. "Het is van de zotte dat sporters hun carrières voortijdig moeten afbreken omdat ze geestelijk of lichamelijk zijn opgebrand", stelt Blangé. Volgens het Nederlandse IOC-lid Hein Verbruggen heeft Blangé in het boekwerkje, waarin alle kandidaten worden voorgesteld, "het beste verhaal".

Ook IOC-voorzitter Samaranch leek een paar maanden geleden onder de indruk van Blangé. De volleyballer had een onderhoud met de grote baas toen deze voor de opening van het Olympisch Stadion in Amsterdam was. Het was onderdeel van een doordacht plan, waarvoor NOC*NSF een ton uittrok. Het gesprek met Samaranch verliep volgens Blangé prettig en dat kan van pas komen. Want de voorzitter zal straks op persoonlijke titel ook nog zeven sporters aanwijzen voor het IOC. "Als ik eerlijk ben, denk ik dat ik in die tweede ronde meer kans heb", zegt Blangé.

Blangé had tijdens de opening van de Spelen, komende vrijdag, even op de voorgrond kunnen treden als hij de vlag van de Nederlandse equipe had mogen dragen. Chef de mission Jan Loorbach koos echter voor Anky van Grunsven, omdat hij het overdreven vond om Blangé in het kader van zijn IOC-kandidatuur voorop te laten marcheren. Voor de volleyballer zit er de komende dagen niets anders op dan in het atletendorp collega's aan te spreken en visitekaartjes uit te delen. Ook hoopt hij dat de andere Nederlanders, die allen een brief van hem hebben gekregen, een goed woordje voor hem willen doen bij buitenlandse sporters. Een voordeel daarbij kan zijn dat je Blangé door zijn lengte (2.05 meter) niet snel over het hoofd ziet. "Het was een simpele tip van Erica Terpstra: maak gebruik van je lichaam. Zij staat bekend als die dikke, bij mij moet het die lange worden", aldus Blangé.

Hij sprak ook met de drie Nederlandse IOC-leden, die zijn kandidatuur graag wilden ondersteunen. Ze gaven hem het advies mee om binnen het IOC niet te extreem te zijn. "Als sporter ben ik gewend zwart-wit te zijn. Maar dat is op bestuurlijk niveau dodelijk", weet Blangé. Met de kroonprins sprak hij drie kwartier over de telefoon. Willem- Alexander wenste de volleyballer vanmorgen veel succes bij de verkiezing. "Voor iemand uit een klein land is het niet makkelijk", aldus Willem-Alexander.

Natuurlijk moet Blangé in Sydney ook nog volleyballen. Hij is niet bang dat zijn verkiezingswerk zijn prestatie op het veld negatief beïnvloedt. " Iedereen die mij kent, weet dat ik de man niet ben om het volleybal te verwaarlozen. Ik blijf op de eerste plaats sportman. Maar het kan geen kwaad om buiten de wedstrijden en trainingen enige afleiding te hebben." Het had weinig gescheeld of de volleyballers hadden in Sydney niet eens hun titel mogen verdedigen. Als laatste van de twaalf deelnemers wist Nederland zich te kwalificeren. Blangé zag het aanvankelijk somber in. "Wat wil je? Het is twee jaar lang klote gegaan. We moesten zelfs hopen en bidden dat we nog een kans zouden krijgen om ons te kwalificeren. Uiteindelijk moest een land zich zogenaamd terugtrekken om plaats te maken voor ons."

Een opleving aan het slot van de World-Leaguefinale zette de volleybalploeg net op tijd op het goede spoor. Een paar weken later wist Nederland in Frankrijk alsnog een olympisch ticket te bemachtigen. "Een kat in het nauw maakt rare sprongen", zegt Blangé. "Op een bepaald moment voelden we geen druk en zouden we wel zien wat er ging gebeuren. Toen pakten we in Rotterdam Italië en de dag erna de Amerikanen." Nu zegt hij weer rekening te houden met een medaille. "Ik verwacht geen plak, maar ik sluit een medaille niet uit." Ook als de volleybalploeg zich niet had geplaatst, zou Blangé naar Sydney hebben gemogen om zijn kandidatuur voor het IOC te ondersteunen. "Maar het is beter zo", vindt Blangé. "Ik had me waarschijnlijk een Jan Lul gevoeld als ik in het dorp had gezeten zonder dat ik aan de Spelen had meegedaan."

NRC Webpagina's
13 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad