U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Multiculturele Samenleving

Artikel Paul Scheffer

Reacties

Discussie

Links

'Van Boxtel moet daadkracht tonen'

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 20 APRIL. De PvdA- fractie in de Tweede Kamer is er "niet van overtuigd" dat minister Van Boxtel (Integratiebeleid) voldoende krachtig optreedt om wachtlijsten voor inburgeringsprogramma's terug te dringen. De PvdA verlangt van minister Hermans (Onderwijs) "een agressievere houding" bij het aanpakken van achterstandsproblemen op scholen.

De Tweede Kamer hervatte vanmorgen het dinsdag begonnen debat over de integratie van minderheden. PvdA-fractieleider Melkert waarschuwde minister Van Boxtel dat hij zijn "geloofwaardigheid" op het spel zet als hij niet op korte termijn resultaat boekt met drastisch kortere wachtlijsten bij inburgering. Van Boxtel wees op een 'task force' die hij heeft gevormd om de problemen met inburgering aan te pakken. De problemen liggen volgens Van Boxtel vooral in gemeentelijke organsaties en bij instellingen die zich bezighouden met opleidingen en arbeidsbemiddeling.

PvdA'er Melkert wees erop dat de wachtlijsten voor inburgering tussen vorig najaar en dit voorjaar zijn gestegen van zeven- naar tienduizend mensen. Melkert zei "geen vertrouwen" te hebben in de resultaten die een ambtelijke 'task force' zou kunnen boeken in het overlegcircuit van overheden en instellingen. Hij daagde Van Boxtel uit krachtiger maatregelen te nemen. Daartoe aangezet door GroenLinks-leider Rosenmöller sprak Van Boxtel de ambitie uit dat de wachtlijsten voor inburgeringsprogramma's nog deze kabinetsperiode worden weggewerkt. De minister mag hierop worden "afgerekend", zo gaf hij aan.

PvdA-fractieleider Melkert toonde zich tegenover minister Hermans ontevreden over het bestrijden van achterstanden op scholen. Hij verweet Hermans dat bureaucratie ook hier het boeken van resultaat in de weg staat. Melkert riep de minister op het beleid te concentreren op praktische resultaten. "De fase van de laboratoriumaanpak zijn we voorbij", aldus de PvdA'er. Van Boxtel zei niet te kunnen aangeven welk deel van de extra uitgaven, waarover het kabinet afgelopen vrijdag overeenstemming bereikte, wordt besteed aan verbetering van de positie van allochtonen.

NRC Webpagina's
20 APRIL 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad