U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Multiculturele Samenleving

Artikel Paul Scheffer

Reacties

Politieke discussie

Hoe staat het in het buitenland?

Discussie

Links

Media tonen blinde vlek

Michiel Smis
De Nederlandse media vertonen een blinde vlek voor de verrijking van onze taal, geschiedenis en cultuur als gevolg van de multiculturalisering van Nederland.

Juist de media zijn het die als spectator actief hun invloed doen gelden op een taal, het schrijven van de moderne geschiedenis en de ontwikkeling van een cultuur. Media zijn geen passieve doorgeefluiken van nieuws.

Van een belangrijk hoofdstuk in de moderne geschiedenis, dat we dagelijks op straat om ons heen kunnen waarnemen, lezen en zien we nog steeds, een zeer vertekend beeld in de pers. Al zijn kleine verschuivingen waarneembaar, ook in positieve zin. We worden door de media bijvoorbeeld nadrukkelijk op de hoogte gehouden van de negatieve gevolgen van problemen die Marokkaanse jongens veroorzaken. Het overgrote deel van de minder raddraaiende nieuwkomers blijft echter systematisch buiten beeld gehouden. Ze dringen eenvoudigweg niet door tot de kolommen, alsof journalisten bewust in een boogje om hen heenlopen. Media hebben wat betreft allochtonen duidelijk een blinde vlek. Zonder spiegel en onderzoek kunnen journalisten echter al wel waarnemen dat zij zich maatschappelijk in een steeds uitzonderlijker positie bevinden. Journalisten in Nederland zijn autochtone blanken, terwijl bijna tien procent van de bevolking allochtoon is. Het zou verstandig zijn wanneer de media veel bewuster dan vandaag gaan inspelen op dit multiculturaliseringsproces, dat ook hen immers niet buiten schot zal laten. Meer berichtgeving over het nieuws uit multiculturele bronnen, in bijvoorbeeld de steeds kleurrijker wordende dagbladbijlages, zal de beeldvorming over allochtonen zeker een stuk realistischer kunnen maken en verontrustenden als Paul Scheffer hopelijk ook de ogen doen openen voor de verrijking van de Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur als gevolg van de multiculturalisering van Nederland.

Drs. Michiel Smis is docent Massacommunicatie aan de Fontys Hogeschool Journalistiek te Tilburg/ School voor Journalistiek Utrecht.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad