U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Multiculturele Samenleving

Artikel Paul Scheffer

Reacties

Politieke discussie

Hoe staat het in het buitenland?

Discussie

Links

Van Boxtel weigert gevoel van onmacht te delen


In Amsterdam werd gisteravond gedebatteerd over de achterstand van etnische minderheden. Minister Van Boxtel was fel.

Door onze redacteur YASHA LANGE

AMSTERDAM, 22 FEBR. Zeg niet tegen minister Van Boxtel dat hij zijn portefeuille Minderhedenbeleid niet urgent zou vinden. Of dat hij alleen maar gelaten zou oproepen tot geduld en zou prediken dat het met de achterstand van etnische minderheden op termijn allemaal vanzelf goedkomt. Dan wordt hij fel: "Onzin! Echt lariekoek! Ik deel de zorgen over taalachterstand en werkloosheid. Maar het gevoel van onmacht en hopeloosheid deel ik niet. Er gaan honderden miljoenen naar onderwijsachterstand, honderden miljoenen naar voorschoolse opvang, peuterspeelzalen en begeleiding van jongeren. U moest eens weten, hoe urgent ik dat allemaal vind."

Van Boxtel sprak gisteravond in een volle Rode Hoed - publiek: voornamelijk autochtone opinieleiders en geïnteresseerden - met publicist Paul Scheffer en Ahmed Aboutaleb, directeur van het multiculturele expertisecentrum Forum. Aanleiding: het artikel van Scheffer in deze krant over een dreigend multicultureel drama.

Scheffer hekelde de "gelatenheid" waarmee de gebrekkige integratie van etnische minderheden wordt aangepakt. Den Haag wacht af, regelt de immigratie niet goed en kijkt weg voor een zich steeds sterker aftekenende sociaal-economische ongelijkheid en culturele segregatie. "Achteloosheid onder het mom van tolerantie", noemde Scheffer het. Retorisch: "Wat zegt het over onze samenleving als we segregatie in het onderwijs normaal vinden?" Vandaar dat hij het eens scherp had gesteld: niks geduld en wachten op de nieuwe generatie die het allemaal beter zal doen. Urgentie is geboden! Tekenend voor het gebrek aan urgentie is, volgens Scheffer, dat PvdA-fractieleider Melkert hem toevertrouwde zich graag in het debat te mengen, maar helaas, hij kan niet: zijn vier woordvoerders minderhedenbeleid hebben ruzie met elkaar. Dat schiet dus niet op, wilde Scheffer maar even gezegd hebben.

Ahmed Aboutaled is geen zachte heelmeester. Allochtonen missen vaardigheden, zij moeten in de eerste plaats zélf hun verantwoordelijkheden nemen, zei hij. Maar Aboutaleb verweet de overheid een gebrek aan visie. Waarom wel twintig jaar vooruit denken over de Betuwelijn, en niet over de minderhedenproblematiek? Aboutaleb: "Van Boxtel moet met de vuist op tafel slaan in het kabinet en zeggen: 'Ik wil de helft van die miljardenmeevaller, want ik heb het belangrijkste probleem van de komende jaren op te lossen'." Iedereen was het erover eens dat de Nederlandse taal essentieel is, om achterstand te voorkomen en dat er grote kansen zijn gemist in de achterliggende jaren. Taalonderwijs had vijftien jaar geleden al verplicht moeten worden, zei Van Boxtel. "Maar ik werd voor racist uitgemaakt toen ik dat schreef." Tien jaar geleden had Nederland moeten erkennen dat het een immigratieland is. Dan had er tenminste beleid gemaakt kunnen worden. Maar dat dat beleid centraal, vanuit Den Haag, opgelegd moet worden, daar was Van Boxtel het niet mee eens. "Ik geloof niet in die maakbaarheidsgedachte. Ik vind de de toename van zwarte scholen niet goed. Maar ik ga niet zeggen: uw kind naar die school en uw kind naar die school."

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad