U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Hooguit standje voor Bill Gates


Het tij voor Microsoft is gekeerd. Zelfs rechter Jackson ligt nu onder vuur.

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG

NEW YORK, 28 FEBR. Moet Microsoft wel worden opgesplitst? Hoe bevooroordeeld was de zittende rechter die Microsoft in juni schuldig verklaarde, schuldig aan overtreding van de Amerikaanse mededingingswetten en schuldig aan misbruik van zijn monopolie?

Op de tweede dag van een hoorzitting voor een hof van beroep stelden de zeven rechters opnieuw pittige vragen. Sinds maandag bleek al dat er veel kritiek was op de bevindingen en het vonnis van districtsrechter Thomas Penfield Jackson. Gisteren kreeg de man zelf het flink te verduren.

Jackson, die tijdens het proces vaak op ijsblokjes sabbelde om wakker te blijven, heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over Microsoft en zijn bestuurders. Tijdens zittingen rolde hij vaak met zijn ogen en gaf regelmatig te kennen dat hij zich ergerde aan de Microsoft-advocaten. Sinds zijn uitspraak in juni vorig jaar is het boek World War 3.0 van Ken Auletta verschenen, dat deels is gebaseerd op interviews die Jackson nog tijdens het proces heeft gegeven. Hij schrijft Bill Gates een Napoleon-complex toe en vindt dat de topmensen van het bedrijf "zich niet als volwassenen gedragen". Over een eerdere beroepszaak, behandeld door ditzelfde hof, zei Jackson dat de rechters "90 procent van de feiten hadden verzonnen".

De ongebruikelijke openheid van Jackson is het beroepshof een doorn in het oog en dreigt deel van de rechtszaak te worden. "Het rechtssysteem zou een lachtertje worden als alle rechters dit gingen doen," aldus Harry Edwards, president van het hof van beroep van het District Columbia, gisteren. Een van de rechters suggereerde dan ook dat als het hof van beroep de zaak teruggeeft aan een lagere rechtbank wellicht een andere rechter de zaak moet voortzetten.

De rechters vinden een opsplitsing een zware straf voor Microsoft. Volgens Edwards is het "absoluut onduidelijk" of Microsoft op illegale wijze gestreefd heeft naar een monopoliepositie op de markt voor browsers. Een monopoliepositie is volgens de Amerikaanse wet op zichzelf niet verboden. Het is volgens de rechters ook onduidelijk dat een opsplitsing goed kan zijn voor de concurrentieverhoudingen.

Volgens analisten staat het hof van beroep zó sceptisch tegenover de veroordeling van Microsoft dat het de partijen mogelijk zal dwingen opnieuw te onderhandelen. Onder president George W. Bush zou de antitrustafdeling van het ministerie van Justitie aanzienlijk minder kritisch staan tegenover Microsoft, zodat Microsoft er met een tik op de vingers af zou komen.

NRC Webpagina's
28 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad