U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Hackers op sites Microsoft

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JAN. De Amerikaanse softwarekoning Microsoft werd deze week geteisterd door een reeks problemen met de bereikbaarheid van zijn websites. Gisteren werd het bedrijf slachtoffer van een aanval van hackers, waardoor enkele websites urenlang buiten werking waren.

Een dag eerder waren dezelfde websites door een configuratiefout van een medewerker van het bedrijf ook al enkele uren onbereikbaar voor internetverkeer. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, was de website microsoft.com ook afgelopen weekeinde onbereikbaar voor sommige gebruikers door een fout in de bewegwijzering op internet.

De websites hotmail.com, msn.nl, microsoft.nl en microsoft.com werden gisteren het doelwit van een zogenoemde 'denial-of-service'-aanval (DOS) waarbij zo veel 'aanvragen' voor bezoek van de website worden ingediend, dat de verbinding wordt verbroken of zo traag wordt dat bezoekers afhaken voordat de webpagina is geladen. Het blijkt heel lastig voor bedrijven zich tegen DOS-aanvallen te beschermen, omdat hackers feitelijk niet inbreken in het computernetwerk, maar van buitenaf een grote verkeersstroom op gang brengen. Daarvoor is geen toegang tot het netwerk nodig. Om het risico volledig uit te sluiten, zou niemand de website meer moeten bezoeken. Vorig jaar gebruikten hackers DOS- aanvallen om de websites van Yahoo, eBay en CNN plat te leggen.

Microsoft biedt excuses aan voor de problemen die door de incidenten zijn veroorzaakt. Ook meldt het bedrijf dat maatregelen worden genomen om de websites beter te beveiligen tegen DOS-aanvallen, hoewel veel beveiligingsexperts twijfelen aan de mogelijkheden om dit succesvol te doen.

Het Amerikaanse ZDNet, een online tijdschrift over computernieuws, wijst er fijntjes op dat Microsoft maandag een kostbare advertentie-campagne is begonnen met als thema: 'software voor waakzame bedrijven'. Om de hackers te achterhalen heeft het bedrijf inmiddels de FBI ingeschakeld.

Hoe moeilijk het is om hackers aan te pakken, bleek deze week uit de Automatisering Gids. Volgens het blad heeft het openbaar ministerie tussen januari 1999 en november vorig jaar welgeteld één dagvaarding verstuurd voor 'computervredebreuk'.

NRC Webpagina's
26 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad