U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Microsoft: geen schade door kraak

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 OKT. Het interne computernetwerk van Microsoft is mogelijk gekraakt vanaf de thuiscomputer van een medewerker. De kraak duurde twaalf dagen, minder lang dan aanvankelijk door Microsoft werd aangenomen, en er is geen ernstige schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van de softwaremaker gisteren gezegd.

Het bedrijf heeft zijn 39.000 werknemers wereldwijd afgesloten van het bedrijfsnetwerk uit vrees voor een nieuwe aanval. Een team van 44 specialisten onderzoekt de inbraak. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het bedrijfsnetwerk van Microsoft was gekraakt en dat hierbij mogelijk de broncodes, de geheime basisprogrammatuur van alle belangrijke Microsoft-software, zijn aangetast. Gisteren zei een woordvoerder dat de broncodes ongeschonden zijn. De krakers hebben maar een paar minuten in het systeem gezeten dat de broncodes bevat en hebben geen tijd gehad om ze te kopiëren of aan te passen, aldus de woordvoerder.Microsoft zou de inbrekers in een vroeg stadium hebben ontdekt en twaalf dagen lang hebben gevolgd, van 14 tot 24 oktober. Volgens The Wall Street Journal was de kraak al sinds juli aan de gang. Microsoft zegt dat de inbraak pas eind september is begonnen.

De krakers hebben waarschijnlijk een onschuldig ogende e-mail gestuurd naar de thuis-pc van een medewerker. Bij opening van het bericht ontsnapt er een virus dat zich nestelt op de computer. Hier wacht het op opdrachten van de krakers. Wanneer de medewerker inbelt naar het bedrijfsnetwerk van Microsoft om daar binnengekomen post binnen te halen, zorgt hij er onbedoeld voor dat het virus het netwerk kan binnendringen.

NRC Webpagina's
31 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad