U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Oracle zet detectives in tegen rivaal Microsoft

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 29 JUNI. Softwarebedrijf Oracle heeft bevestigd dat het detectivebureau Investigative Group International (IGI) heeft ingehuurd om door Microsoft gefinancierde organisaties te laten onderzoeken. Oracle is een concurrent van Microsoft en topman Larry Ellison is een rivaal van Bill Gates. Sinds jaar en dag delen de bestuurders, de twee rijkste mannen ter wereld, over en weer schimpscheuten uit.

Oracle zegt de privé-detectives te hebben ingehuurd om te laten zien dat de National Taxpayer's Union en het Independent Institute Association for Competitive Technology, wordt gesubsidieerd door Microsoft.

Informatie van IGI kwam terecht bij onder meer de Wall Street Journal en de Washington Post. De zaak kwam aan het licht toen begin deze maand bekend werd dat onbekenden geld hadden geboden voor het vuilnis van een van de organisaties. De werknemers van de schoonmaakdienst weigerden dit aan te nemen en gaven aan hun opdrachtgevers door dat ze waren benaderd. De betrokkenheid van IGI was al gauw bekend maar pas gisteren erkende Oracle dat het erachter zat. Geld bieden voor vuilnis is overigens niet strafbaar.

"We hebben er met klem op aangedrongen dat IGI alleen legale methoden mocht gebruiken", aldus Oracle in een verklaring. Oracle vindt dat het het publiek een dienst bewezen heeft door te onthullen dat Microsoft probeert de publieke opinie te beïnvloeden via zogenaamd onafhankelijke instituten. Het Independent Institute plaatste bijvoorbeeld vorig jaar paginagrote advertenties in nationale dagbladen waarin 240 academici hun steun betuigen aan Microsoft. De advertentie bleek betaald te zijn door Microsoft, tot grote woede van veel van de ondertekenaars die zich daar niet bewust van waren.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad