U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Beleggers zijn sceptisch

Microsoft: meer winst dan verwacht

Door onze correspondent
NEW YORK, 19 JAN. Softwarebedrijf Microsoft heeft een hogere kwartaalwinst geboekt dan verwacht. Tijdens de feestdagen werden extra veel pc's aan consumenten verkocht.

Desondanks daalde de koers van het aandeel, omdat beleggers bezorgd waren over de omzetcijfers van de softwarefabrikant. Zo viel de verkoop van computers met software van Microsoft aan het bedrijfsleven tegen. Het bedrijf waarschuwt zelf voor hoge verwachtingen. Microsoft (dat een gebroken boekjaar hanteert) behaalde in het tweede kwartaal van het boekjaar 2000 een nettowinst van 2,44 miljard dollar. Dat is 22 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De recordomzet van 6,11 dollar miljard lag 18 procent hoger dan vorig jaar.

De resultaten zijn gedrukt door de schikking die Microsoft vorige week heeft getroffen met het softwarebedrijf Caldera. Caldera had een anti mededingingszaak aangespannen tegen Microsoft en krijgt nu een bedrag van 250 miljoen dollar van de softwarefabrikant.

De omzetstijging in Azië bedroeg in het afgelopen kwartaal 56 procent door toenemende vraag en stijging van de valutakoersen. Inkomsten uit Europa leden onder een zwakkere Euro. Analisten schatten de winst voor het huidige kwartaal op 41 dollarcent per aandeel. Microsoft dringt erop aan dat cijfer niet te verhogen.

De koers van het aandeel Microsoft daalde gisteren na het bekendmaken van de resultaten tot onder de beginkoers van de dag. Analisten dachten dat dat was vanwege de lagere omzet. "Windows was zwakker dan we hadden verwacht", zegt Bill Epifanio, analist bij zakenbank J.P. Morgan. "Daarnaast blijft er ook een donkere wolk hangen boven het bedrijf vanwege het antimededingingsproces van de Amerikaanse overheid", zegt de analist. Die zaak dient nog steeds en een uitspraak wordt voor maart niet verwacht.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad