U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Bill Gates

Autoritaire visionair

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JAN. Bill Gates (44), dat is een grote bril op een guitig koppie. Maar achter dat gezicht dat niet ouder lijkt te worden gaat een hyperactieve en autoritaire visionair schuil, die zich in 25 jaar tijd heeft opgewerkt tot een van de rijkste en belangrijkste ondernemers op aarde.

Negentig procent van alle computers draait onder software van Microsoft, het bedrijf dat Gates samen met nog zo'n computer-whizzkid, Paul Allen, in 1975 oprichtte. Gates' huidige vermogen, waarvan hij naar eigen zeggen het grootste deel weggeeft aan liefdadigheid, wordt geschat op 90 miljard dollar. Op 19-jarige leeftijd zei Gates, die geboren werd in Seattle, zijn huidige woonplaats en vestigingsplaats van Microsoft, zijn studie aan het prestigieuze Harvard vaarwel om zich toe te leggen op zijn grote passie: het schrijven van computerprogramma's. Hij en Allen ontwikkelden het besturingsprogramma DOS, dat in 1980 werd verkocht aan IBM, toen verreweg de belangrijkste fabrikant van computers. Zes jaar later ging Microsoft naar de beurs en werd Gates miljardair, op 31-jarige leeftijd. Microsoft is zijn familie, ook in letterlijke zin. De vrouw met wie Gates in 1994 trouwde, Melinda French, was tien jaar lang zijn pupil voordat ze hoofd van de marketingafdeling werd. Ze hebben samen twee kinderen.

Gates is veeleisend. "Microsoft is geen beroep, maar een manier van leven." Zijn werknemers accepteren salarisverlagingen en worden onderworpen aan een Spartaans werkregime, waarbij 80 uur per week geen uitzondering is. Wie bij wil blijven in de snel veranderende computerwereld heeft weinig tijd over "om feest te vieren" of zichzelf op de schouders te kloppen.

De enige die Gates' ondernemingslust lijkt te kunnen afremmen, is de Amerikaanse overheid die Microsoft nu vervolgt wegens vermeend monopolistisch gedrag. Gates verweert zich; hij vindt dat zijn producten de mensheid vooruit hebben geholpen.

Normaliter verplettert Gates zijn vijanden simpelweg. Zo werd Apple in de jaren negentig bijna het faillissement ingeconcurreerd door de agressieve marketingstrategie van Microsoft. Maar dat was een bedrijf. De Amerikaanse overheid is een onverteerbare prooi.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad