U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

KLM wil klacht indienen tegen steun Sabena

Door een onzer readateuren
ROTTERDAM, 27 FEBR. Vier luchtvaartmaatschappijen overwegen een klacht in te dienen bij de Europese Commissie over de steun van de Belgische regering aan de onderneming Sabena. KLM, British Airways, Lufthansa en SAS stellen dat de steun van honderd miljoen euro (220 miljoen gulden) die de Belgische regering aan de luchtvaartmaatschappij Sabena wil geven, in strijd is met de Europese regels over overheidssteun aan bedrijven.

De Belgische regering stelt dat de financiële steun aan de nationale luchtvaartmaatschappij geen staatssteun is. De steun zou geoorloofd zijn omdat hij onderdeel vormt van particuliere investeringen in de onderneming. Aandeelhouder Swissair neemt het grootste deel voor zijn rekening van de in totaal 250 miljoen euro die in de maatschappij geïnvesteerd moet worden. Volgens de protesterende luchtvaartmaatschappijen is er sprake van oneerlijke concurrentie. Een woordvoerder van KLM zegt dat het niet de eerste keer is dat de Europese Commissie staatssteun aan een luchtvaartmaatschappij toestaat. " Iedere keer zegt de Commissie dat het de laatste keer is. We onderzoeken of we ze daar nu aan kunnen houden." Eerder deden Europese luchtvaartmaatschappijen hun beklag in Brussel over onder meer Olympic Airways, Iberia, Air France en eveneens Sabena. Een van de argumenten die de protesterende luchtvaartmaatschappijen nu inbrengen is dat Sabena, volgens KLM, een tariefscampagne is begonnen. Door de onzekerheid over de toekomst van de maatschappij zouden klanten overstappen naar Sabena's concurrenten. "Daarom heeft Sabena haar tarieven sterk verlaagd. Wij onderzoeken nu of ze dat doen met behulp van de steun van de Belgische regering doen", aldus KLM. De vier klagende luchtvaartondernemingen willen ook weten wat de consequenties kunnen zijn als Swissair zich uit Sabena terugtrekt. De Zwiterse onderneming overweegt dat "op termijn" volgens een brief aan het personeel van Sabena van afgelopen donderdag.

De Europese Commissie is al een onderzoek begonnen of het reddingsplan van de Belgische onderneming tegen de Europese regels indruist. De Commissie heeft vrijdag de Belgische regering om informatie verzocht over de geldinjectie. Diezelfde dag keurden de aandeelhouders van Sabena een herstructureringsplan goed, dat 700 banen kost. Sabena heeft 12.000 medewerkers. De Belgische staat heeft 50,5 procent en Swissair (SAirGroup) de rest van de aandelen van de in 1923 opgerichte Société Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne (Sabena).

NRC Webpagina's
27 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad