U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

'Nieuwe boetes voor Schiphol'


DEN HAAG, 8 NOV. Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) heeft gedreigd Schiphol een hogere dwangsom op te leggen als de luchthaven weer de geluidsnormen overtreedt. "Ik ben nog buitengewoon coulant geweest", aldus de minister gisteren in de Tweede Kamer over de boete van 5 miljoen gulden waarmee ze Schiphol onlangs confronteerde.

Schiphol en de VVD vonden de boete (een half miljoen per overschrijding) 'buitensporig hoog'. Volgens Netelenbos viel die juist nog mee en kan de boete volgend jaar vele malen hoger uitvallen. De wet geeft haar daar ruimte voor.

Netelenbos vindt het ongepast dat de VVD te hoop loopt tegen de hoogte van de boete, maar wel heeft ingestemd met de wet die de sanctie regelt. De Tweede Kamer zou zich er eigenlijk niet meer mee moeten bemoeien, vindt de minister. Schiphol kan naar de rechter stappen als het bedrijf het er niet mee eens is. "U gaat op de stoel van Schiphol en de rechter zitten", hield ook Kamerlid Van Gijzel (PvdA) VVD'er Te Veldhuis voor.

Die steunt het boetesysteem, maar vindt 5 miljoen gulden veel te veel. Een half miljoen gulden is genoeg, volgens hem. Boven weilanden moeten boetes lager zijn dan boven bewoond gebied, vindt Te Veldhuis, die Netelenbos 'machogedrag' verweet. Ook D66, GroenLinks en de SP hadden forse kritiek op de VVD. Het CDA schurkt juist tegen de liberalen aan. De christen-democraten vinden ook dat de boete omlaag moet.(ANP)

NRC Webpagina's
8 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad