U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

KLM publiceert cijfers voortijdig

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 OKT. De KLM heeft in de eerste helft van zijn boekjaar 161 miljoen euro nettowinst gemaakt. Dat is 55 procent meer dan de luchtvaartmaatschappij een jaar eerder boekte (exclusief buitengewone baten). Dit blijkt uit cijfers die het bedrijf vanochtend vervroegd heeft vrijgegeven.

KLM was van plan komende woensdag resultaten te publiceren, maar bracht die vanochtend al voor opening van de effectenbeurs naar buiten. Dit gebeurde omdat het conceptpersbericht met de cijfers vrijdagavond werd gestolen van een medewerker van KPMG, de accountant van KLM.

KPMG heeft aangifte gedaan van de diefstal en weigert nadere mededelingen over de omstandigheden waaronder die plaatshad. Het accountantskantoor kan niet uitsluiten dat de koersgevoelige informatie in handen van derden is gekomen. KLM werd zaterdag op de hoogte gesteld.

Het is niet duidelijk of de diefstal voor of na sluiting van de beurs in New York geschiedde. Nadat het aandeel KLM vrijdag in Amsterdam 1 procent lager sloot, ging de koers van het fonds in New York met 3,5 procent omhoog. Wall Street sluit om 22 uur Nederlandse tijd, vijf uur later dan de beurs in Amsterdam. Vanochtend steeg de koers van KLM in Amsterdam direct na opening 7,6 procent.

Het is niet de eerste keer dat de KLM financiële resultaten vervroegd naar buiten brengt. De Amsterdamse beurs tikte de luchtvaartmaatschappij vorig jaar op de vingers nadat ze medewerkers via het interne netwerk voor tegenvallende bedrijfsresultaten had gewaarschuwd. Het bedrijfsresultaat van KLM steeg het voorbije halfjaar met 52 procent tot 201 miljoen euro, vooral door een ingrijpende reorganisatie. KLM's bestuursvoorzitter L. van Wijk noemt de resultaten "indrukwekkend". Hij verwacht overigens dat de resultaatverbetering in de tweede helft van het boekjaar, dat sluit op 31 maart, minder groot zal zijn. De goede resultaten van KLM zijn grotendeels te danken aan de verbeterde situatie in de luchtvaart, de hoge dollar en de bezuinigingsoperatie Baseline. KLM maakte afgelopen zomer bekend wegens te hoge kosten onrendabele routes te gaan schrappen. Verder bracht het de frequentie op andere lijnen omlaag. Ook schrapte KLM arbeidsplaatsen. Desondanks stegen de bedrijfslasten in het tweede kwartaal (juli tot en met september) met 141 miljoen euro tot 1,7 miljard. Aan personeel was KLM 439 miljoen euro kwijt, een stijging met 4 procent.

De belangrijkste factor van de kostenstijging was de hoge prijs van brandstof. KLM zegt de brandstofbehoefte voor de tweede helft van het boekjaar nu voor 60 procent te hebben afgedekt. Het afdekken van het 'kerosinerisico' kostte KLM alleen al in het tweede kwartaal 96 miljoen euro. Zonder de gestegen brandstofkosten zouden de bedrijfslasten met 2 procent zijn toegenomen, aldus KLM.

Om de stijging van de brandstofprijzen te compenseren heeft de maatschappij vandaag voor de derde keer dit jaar aangekondigd de prijzen van vliegtickets en de vrachttarieven te verhogen, ditmaal met 4 procent vanaf 1 november. De voorgaande twee keer verhoogde KLM zijn prijzen met 3 procent.

De inkomsten stegen in het tweede kwartaal met 210 miljoen euro tot 1,9 miljard euro. Het passagiers- en vrachtvervoer steeg met respectievelijk 2 en 3 procent. De tegenvallende cijfers van Martinair, voor 50 procent eigendom van KLM, zegt KLM te hebben kunnen compenseren door de goede resultaten bij de andere deelnemingen. Over het gehele jaar verwacht het KLM-bestuur dat het bedrijfsresultaat een verdubbeling laat zien ten opzichte van 1999.

NRC Webpagina's
30 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad