Filteren
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
NRC Handelsblad logo

Dossier
Filteren

Nieuws

Achtergrond

Begrippen

Discussie

Links

Update 30 Juni werd de Online Services Bill door het Australische Huis van Afgevaardigden goed gekeurd. De wet zal 1 januari 2000 in werking treden.

Australië beperkt toegang Internet

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER

AMSTERDAM, 31 MEI. Duizenden Australische Internetgebruikers en vertegenwoordigers van Internetaanbieders hebben de afgelopen dagen geprotesteerd tegen een nieuwe wet die toegang tot "aanstootgevende" websites en nieuwsgroepen verbiedt. Op protestbijeenkomsten in onder meer Adelaide, Brisbane en Sidney spraken politici van de Groene Partij, leden van de digitale burgerrechtenbeweging EFA en werknemers van Internetproviders hun verontwaardiging over de Internetwet uit, die zij eenstemmig als "censuur" bestempelden. Uit protest tegen de Online Services Bill hebben enkele Australische providers hun website zwart gemaakt.

De Online Services Bill, die eind vorige week door de Senaat is aangenomen, verbiedt Australische Internetgebruikers en providers om op het openbare deel van Internet (websites, nieuwsgroepen, mailinglijsten) "aanstootgevende" informatie en informatie die schadelijk is voor kinderen aan te bieden. Ook moeten Australische Internetaanbieders de toegang tot "aanstootgevende" buitenlandse sites blokkeren. Als aanstootgevend wordt in Australië onder meer expliciete seks en informatie over voorbehoedsmiddelen en homoseksualiteit beschouwd.

De Internetwet treedt in werking als volgende maand ook een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden voor stemt, wat naar verwachting van voor- en tegenstanders van de Online Services Bill zal gebeuren. Providers die nalaten een bepaalde site te blokkeren kunnen onder de Internetwet een boete van ruim 37.000 gulden per dag krijgen van de Australian Broadcasting Authority, de officiële Australische censor. De Australian Broadcasting Authority ontvangt de komende vier jaar 9,6 miljoen gulden extra om de wet te handhaven en het Internet te reguleren.

Volgens de Australische regering is de Internetwet bedoeld om kinderen te beschermen tegen schadelijk materiaal op Internet. ,,De bescherming van de kinderen van een land is één van de hoogste prioriteiten van elke regering, van elk parlement'', zei minister Alston van Communicatie en Informatietechnologie, de initiatiefneme r van de wet, in een verklaring.

Een van de grootste bezwaren die critici hebben tegen de Online Services Bill is dat de wet op Internet informatie verbiedt, die in andere media wel legaal is. ,,De Australische regering ontzegt het recht op toegang tot informatie die je legaal kunt kopen op straat in Sydney en Melbourne'', aldus Jan Whitaker van EFA (Electronic Frontiers Australia) in een toespraak in Melbourne. ,,De wet is een direc te aanval op onze vrijheid van meningsuiting en onze vrijheid om te lezen'', zei EFA-bestuurder Danny Yee in Sidney. ,,De regering heeft van Australië de dorpsgek van de global village gemaakt'', aldus Yee.

Een ander bezwaar geldt filterprogramma's. In de wet is een clausule opgenomen dat het ontwerp kan worden aangevuld met een regeling die providers verplicht filterprogramma's te gebruiken die op grond van trefwoorden websites en nieuwsgroepen blokkeren.

De nieuwe wet bevoordeelt Internetaanbieders die gebruik maken van filterprogramma's boven providers die vrije toegang bieden tot het Net. De eerste categorie ondernemingen krijgen geen boete als ze toch 'aanstootgevende' of verboden sites doorgeven omda t ze middels de filtersoftware geprobeerd hebben ongewenst materiaal te blokkeren.

Tegenstanders van de wet wijzen erop dat filtersoftware erg onnauwkeurig is. De meeste filterprogramma's blokkeren niet alleen pornosites, maar ook sites over borstkanker en discussiegroepen voor verkrachtingsslachtoffers. Uit een onderzoek van Electronic Frontiers Australia blijkt dat de Internetaanbieder Clairview uit Brisbane die al gefilterde toegang tot het Net aanbiedt veel sites blokkeert die niet als ,, aanstootgevend'' worden beschouwd, zoals de site van de National Party of Australia en die van de Wangaratta Primary School. Een ander in Australië gebruikte filtermethode is iFilter, wat op basis van trefwoorden sites blokkert. Tot de verboden trefw oorden behoren onder meer about, amateur, lesbian, mafia, master, one, other, pickle en rape. Clairview en iFilter hebben een presentatie gehouden voor Communicatieminister Alston. In een radi o-uitzending sprak Alston zijn enthousiasme over de filtermethodes van Clairview en iFilter uit.

NRC Webpagina's
31 mei 1999


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad