U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieSTANDPLAATS OOSTERLING

'Deze agenten zijn net postbodes'
Door onze redacteur ANNEKE VISSER
Het gewone Amsterdam heeft tijdens de Eurotop een uitkijkpost: het terras van café Oosterling, op een steenworp afstand van De Nederlandsche Bank. Deel twee van een serie observaties.

AMSTERDAM, 14 JUNI. ,,Het is hier toch wel open? Ik ben speciaal helemaal uit Breda gekomen.'' Een mevrouw van middelbare leeftijd neemt plaats op het terras van café Oosterling met uitzicht op het Frederiksplein waar de laatste hand wordt gelegd aan de bouw van het persdorp van waaruit morgen drieduizend buitenlandse journalisten de EU-top, die maandag begint, zullen verslaan.

,,Ik had u voor de televisie gezien en toen zei u dat u zo bang was dat er door de top helemaal geen klanten meer zouden komen. Dus ik dacht: ik ga maar eens kijken'', zegt ze tegen uitbater O. Oosterling. Meteen daarna pakt ze een klein notitieboekje uit haar tas en begint in steno aantekeningen te maken van wat er te zien valt. ,,Ik vind het enig. Maar je vraagt je natuurlijk wel af wat dat allemaal kost. Ik geloof trouwens niet dat de Euro er snel komt, daarvoor gaat het in te veel landen te slecht. Het is wel jammer dat op het plein geen echt belangrijke mensen komen, alleen maar journalisten.'' Even is het stil op het terras.

Aan het hek tussen het café en het persdorp worden dagelijks nieuwe plakkaten bevestigd. ,,Excuses voor het ongemak. Ons pand, Frederiksplein 24, staat te koop. Om de toeloop in goede banen te leiden hebben wij wat dranghekken geplaatst.'' Het is ondertekend door Office bureau voor actie-Marketing BV. Voorbijgangers lachen als ze de tekst lezen.

Achter het hek aan het einde van de Utrechtsestraat staan twee agenten die mensen vertellen hoe ze via een omweg hun bestemming kunnen bereiken. ,,In het buitenland heb je enorm scherpe bewaking. Als je deze agenten ziet denk je toch: het zijn net postbodes'', zegt de eigenaar van een drukkerij aan het Frederiksplein. Ook de geringe dikte van het hek verbaast hem. ,,Je duwt het zo omver.''

In de vitrine van het café heeft uitbater Oosterling drie kleine Euro-vlaggetjes halfstok gezet. Maar echt de pest heeft hij niet in de overlast. Wel heeft hij een papier aan zijn deur gehangen dat in het café geen sigaretten worden verkocht. ,,Met al die bouwers op het plein is de voorraad niet aan te slepen.'' Alleen voor vaste klanten heeft hij wat achter de hand.

Vlak voor de top zullen op alle 291 masten in Amsterdam de Euro-vlag èn de Amsterdamse vlag wapperen. Ze waren al een tijdje geleden opgehangen maar vooral de vlag van de stad Amsterdam bleek een waar collectors item. Bij tientallen werden ze ontvreemd waarop het projectbureau Eurotop besloot nieuwe vlaggen pas weer op het allerlaatste moment te bevestigen.

Elders in de binnenstad was gisteren nog weinig te merken van de speciale verkeers- en veiligheidsmaatregelen in verband met de top. Op de Dam verzamelden zich een paar honderd 'Euro-wandelaars' die vandaag, zo wordt verwacht, in groten getale zullen demonstreren voor een sociaal Europa.

Lees ook deel 1 van Standplaats Oosterling.

(NRC Handelsblad / Binnenland 14 juni 1997)

NRC Webpagina's
14 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997