U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieSTANDPLAATS OOSTERLING (1)

'Als er iets gebeurt, valt iedereen over ons heen'
Door onze redacteur ANNEKE VISSER
Het gewone Amsterdam heeft tijdens de Eurotop een uitkijkpost: het terras van café Oosterling vanwaar De Nederlandsche Bank in het oog kan worden gehouden. Deel 1 van een serie observaties.

AMSTERDAM, 13 JUNI. 'Voederen verboden' staat op het plakkaat dat is bevestigd aan het hekwerk dat het terras van café annex slijterij Oosterling aan het einde van de Utrechtsestraat scheidt van het persdorp dat verrijst op het aanpalende Frederiksplein. Bezoekers die zich op het terras neervlijen volgen de bouw van het persdorp, dat zondag opengaat en onderdak moet bieden aan drieduizend buitenlandse journalisten, met groot plezier. ,,Dat gaat mis'', zegt een klant en hij wijst op een vorkheftruck waarop een enorme stapel bouwmateriaal ligt. De bestuurder ziet er erg jong uit. Wanneer hij tot stilstand komt kiepert een deel van de voorraad het plantsoen in. Op het terras klinkt besmuikt gelach.

,,Het laatste gerucht al gehoord? Burgemeester Patijn heeft opdracht gegeven alle duiven op het Frederiksplein dood te schieten'', zegt een andere klant. ,,Van mij mag hij. Maar dan alle duiven in de hele stad'', reageert een vrouw.

De president van De Nederlandsche Bank, waar maandag en dinsdag de EU-top plaatsheeft, dr. W.F. Duisenberg, nam gisteren een kijkje in het persdorp. Ook Patijn maakte gisteren een wandeling door het persdorp, waar van 's ochtends vroeg tot laat in de avond aan één stuk door gewerkt wordt. Alle journalisten moeten zich opnieuw accrediteren willen zij tot een van de tenten worden toegelaten.

,,Wij laten het rustig over ons heenkomen'', zegt vestigingsleider J.D. van Essen van de kantoorinrichtingszaak Blees van Os aan de nabijgelegen Weteringschans. Het merendeel van de klanten is per brief meegedeeld dat de zaak gedurende enige tijd moeilijk bereikbaar zal zijn. In het kader van de top heeft de zaak een paar aantrekkelijke aanbiedingen bedacht zoals een digitale brievenweger (van 142,79 voor 74,95 gulden) en een klein opname-apparaatje (van 67 voor 49,95 gulden).

Van Essen: ,,Er moeten geen hordes journalisten op afkomen, want dan ben ik snel door mijn voorraad heen.''

Even verderop wordt druk gewerkt bij het gebouw van De Nederlandsche Bank. Het beeld vóór de Bank wordt gereinigd en de stenen waterrand wordt van graffiti ontdaan. Het gebouw zelf verandert vanmiddag in een gekkenhuis, meldt De Florijn, het personeelsblad van De Nederlandsche Bank. Dan treedt het draaiboek in werking en moet de bank in krap drie dagen worden verbouwd tot conferentie-oord. Verhuizers, mensen die het bestaande meubilair demonteren, een bomcheck-team met speurhonden en tientallen politiemensen rennen door èn langs elkaar heen om de klus te klaren. ,,En dat alles voor de komst van vijftien Europese regeringsdelegaties'', aldus De Florijn.

Die verzuchting valt ook in de Utrechtsestraat te beluisteren. ,,Maar aan de andere kant moeten we realistisch zijn. Stel dat er iets vreselijks gebeurt en we zijn daar niet op voorbereid, dan valt iedereen over Amsterdam heen'', zegt een voetganger.

Bij een aantal zaken is de omzet reeds met tientallen procenten teruggelopen. Een buurtbewoonster legt voor de zekerheid thuis een voorraadje jenever aan. Bij Oosterling zullen alleen de diehards blijven komen, verwacht de uitbater. ,,Maar die krijgen dan ook een beloning.'' Een klant: ,,Ja, een levertransplantatie.''

(NRC Handelsblad / Binnenland 13 juni 1997)

NRC Webpagina's
14 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997