U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

  • Vooraf
  • Kernachtige samenvatting rampenstaf in tabel
  • De gebeurtenissen voorafgaan aan instellen rampenstaf, zoals die bij politie en brandweer in logboek zijn vastgelegd
  • De gebeurtenissen voorafgaand en vanaf het instellen van het beleidsteam/rampenstaf op het stadhuis van Enschede


    Beleidsteam zaterdag 20 mei 2000, 11.00 uur (de heer Van Gils)

    Tevens zijn aanwezig de heer Muller (COT) en de heer Van Lieshout (Arbeidsinspectie)

    Er zijn geen bestuurders aanwezig: de heer Mans is op ziekenbezoek in het MST en de heer Helder is naar de begrafenis van een brandweerman.

    1. Stand van zaken

    BRW:

    Zowel politie als brandweer zien graag dat de binnenring zo klein mogelijk wordt gemaakt. CTPI wordt teruggebracht naar de binnenring en alle materialen op de toegangswegen in de buitenring worden opgeruimd. Er zijn vannacht enkele gasflessen verwijderd en kleine brandjes geblust. Het is niet nodig dit naar buiten toe te melden.

    Er is met politie en GGD gesproken over hoe om te gaan met asbest. Dit komt later in de vergadering terug.

    Er komt vanaf nu één commandocentrum, waarvan de locatie nog bekend wordt gemaakt. De bezetting vormt nog een discussiepunt.

    Politie:

    Gevraagd wordt wanneer officieel de rampstatus wordt opgeheven. Afgesproken wordt dat dit in overleg gebeurt met politie, brandweer en gemeente.

    De politie is bezig met beperking van het rampgebied.

    Alle hulpverleners stoppen om 12.00 uur en om 15.15 uur gedurende vijf minuten met werken en nemen stilte in acht i.v.m. de begrafenissen van de brandweermensen (stiltebeleid).

    Er is door communicatie (eerder al) verzocht te filmen in het rampgebied t.b.v. de slachtoffers. Daar is toen van afgezien. Nu komt het verzoek terug. De politie gaat ermee akkoord, maar merkt op dat het RIT zegt dat een film nog traumatischer voor de slachtoffers zal zijn.

    De heer De Jong van RIT zegt dat nu in het centrum van de catastrofe geen huis meer overeind staat; wat nog stond is neergehaald). Het heeft geen zin daar filmopnamen te maken. Het advies is gebruik te maken van alle reeds gemaakte beelden en eventueel wat nieuwe opnamen te maken in de periferie.

    Communicatie merkt op dat filmen is aanbevolen voor het nazorgtraject.

    Afspraak: de heer Zeeuwen (DMO) is verantwoordelijk voor de nazorg. Hij moet opdracht geven voor het maken van een film. Communicatie kan daar wel een onderdeel van oppakken, maar is hiervoor niet de verantwoordelijke afdeling. Voor een film wordt bestaand materiaal gebruikt, waarbij goed wordt bekeken wat daarvan wel en wat niet vertoond kan worden. De film wordt niet naar buiten gebracht voordat de deskundigen van het RIT ermee akkoord zijn.

    GGD:

    Deze heeft geen veranderingen te melden.

     

    RIT:

    Inmiddels zijn 16 slachtoffers geborgen, waarbij van alle 16 de identiteit is vastgesteld en de familie is ingelicht. De namen mogen gepubliceerd worden. De vermistenlijst is afgenomen van 10 naar 7 omdat drie personen van de lijst van vermisten naar de lijst van slachtoffers zijn overgezet.

    DMO:

    Het centrale informatienummer is overgebracht naar het Call Center in Capelle a/d IJssel, voorafgaand aan de nieuwe opvangstructuur die maandag van kracht wordt. Maandag gaat het IAC (informatie- en adviescentrum) in om 9.00 uur. Dit is de opbouwfase van de nazorgstructuur die minstens 3 tot 5 jaar blijft bestaan. Afgelopen week was er sprake van acute opvang. Nu gaat alles over naar het IAC.

    De heer Zeeuwen vraagt na of de telefoonnummers ongewijzigd blijven. Communicatie en DMO moeten heel goed controleren of de telefoonnummers juist gepubliceerd worden.

    BMD:

    Men is bezig met het plaatsen van hekken.

    Op een plek in het gebied kan misschien een cultuurhistorisch gebouw bewaard blijven; de rest is of wordt gesloopt. Hierover is overleg met CTPI.

    Cord Finisch spant een kort geding aan; de eigenaren willen het bedrijf in. BMD vroeg zich af of dat mocht en heeft de politie en brandweer om advies gevraagd. Hierop is nog geen antwoord ontvangen.

    De heer Van Gils meldt dat de eigenaren van Cord Finish al eerder in het gebouw wilden. Dit kon niet omdat er bergers bezig waren. Nu de bergers daar weg zijn ligt het verzoek van Cord Finisch er nog steeds. De vraag is nu of het mogelijk en wenselijk is dit verzoek in te willigen.

    Besluit: de burgemeester moet hiervoor officieel toestemming geven. Het mandaat wordt echter bij de diensten gelegd om een update beslissing te nemen.

    BAZ:

    Er wordt gewerkt aan een nieuwe lijst met de verblijfplaatsen van slachtoffers. De heer Van Gils wil daarbij een protocol dat de lijst actueel blijft.

    Het servicecentrum Noord is vandaag en morgen (beperkt) open voor het afhalen van paspoorten e.d.

    De heer Van Gils wijst erop dat de volgende zaken goed met communicatie moeten worden doorgenomen: de openingstijden, het waarom en voor welke doelgroep e.e.a. geldt. Er moet duidelijke informatie naar buiten gegeven worden.

    Communicatie:

    Er is een persbericht over asbest opgesteld; deze wordt later in deze vergadering besproken.

    De angst bestaat dat het IAC wordt overvoerd en dat de openingstijden van 9.00 – 18.00 uur niet goed zijn. De heer Van Gils stelt dat dit onder verantwoordelijkheid van DMO valt en niet van communicatie.

    Communicatie meldt dat in de pers is verschenen dat de directeur van S.E. Fireworks, dhr. Bakker, voor de ramp op het terrein drie brandhaarden zag en toen hij zag dat de brandweer het niet aankon, is weggerend.

    Advocaat Pasman van Fireworks heeft gezegd over een brief te beschikken waarin de gemeente afwijzend reageert op hun verzoek om te willen verhuizen naar een bedrijfsterrein. Fireworks zou hiervoor niet in aanmerking komen. Hoe moet hiermee worden omgegaan richting de pers?

    Besluit: de betreffende brief moet worden opgezocht. In het weekend zullen alle stukken / correspondentie over S.E. Fireworks worden verzameld. Tijdens de persconferentie zal gemeld worden dat deze kwestie wordt onderzocht.

    BMD:

    Voorgesteld wordt het vrijgegeven gebied uit te breiden met drie kleine gebiedjes (waarbij het gaat om enkele panden). 1. Noordelijk deel van de Van Damstraat, 2. Een deel van de Walhofstraat en 3. een deel van Binnenhof. Deze delen voldoen nog niet geheel aan de voorwaarden om ze vrij te geven.

    Besluit: het mandaat ligt bij de BMD, maar de politie is leading. Als de BMD klaar is gaat de politie kijken en geeft een sein aan communicatie wanneer de gebiedjes vrijgegeven kunnen worden.

    Er wordt door BMD gewerkt aan het plaatsen van een dichte schutting rond het binnengebied, om te komen tot een zo klein mogelijk rampgebied dat goed afgeschermd is. Deze werkzaamheden duren nog dagen. Communicatie moet het waarom, waar en het doel van deze schutting al wel naar buiten brengen.

    Een deel van de Lasondersingel (101 t/m 126; met uitzondering van de panden 101 en 107) is vrijgegeven voor bewoners.

    2. ASBEST

    Er vindt een discussie plaats met de Arbeidsinspectie (de heer Van Lieshout, hoofdinspecteur regio oost) die uit voorzorg zwaardere bescherming voorstelt.

    De pers komt steeds terug op het onderwerp asbest en wil duidelijkheid. Ook voor de hulpverleners en de bewoners moet er duidelijkheid zijn.

    De kern van de discussie is de volgende:

    Aan de hand van metingen, direct na de ramp gedaan door TNO, is bepaald welk beschermend niveau moest worden gehanteerd. Dat is ook gebeurd. Er is steeds opnieuw gemeten met dezelfde resultaten; het beschermingsniveau is dus gelijk gebleven.

    De heer Van Gils wil van de Arbeidsinspectie weten of er een zwaarder regime zou moeten komen, wat veel onrust teweeg zou brengen, en waar dat op gebaseerd is. De heer Van Lieshout meldt dat er geen zwaardere meetresultaten zijn. Hij kan echter niet zonder ruggespraak met zijn algemeen directeur de uitspraak doen dat de Arbeidsinspectie instemt met de huidige bescherming.

    De heer Van Gils zal aan de burgemeester meegeven dat het huidige regime blijft gehandhaafd. De Arbeidsinspectie geeft geen argumenten voor een zwaarder regime.

    De heer Van Lieshout gaat meteen contact opnemen met de algemeen directeur van de Arbeidsinspectie.

    Communicatie past het persbericht iets aan op verzoek van de brandweer. Het bericht wordt nog niet verspreid; gewacht wordt op instemming van de Arbeidsinspectie, wat voor iedereen het beste zou zijn.

     

    3. Bezetting

    Alle diensten en verantwoordelijken blijven bereikbaar. De beschikbaarheid van mensen wordt door de eigen diensten bepaald. Communicatie en facilitaire dienst blijven in bedrijf; verder wordt er afgebouwd.

    De heer Van Baaden (BAZ) zorgt voor een lijst met aanwezigheid en piketdienst.

     

    De volgende bijeenkomst zal zijn op maandagochtend 22 mei, 9.00 uur.

    Volgende 24 uur


  • Vooraf
  • Kernachtige samenvatting rampenstaf in tabel
  • De gebeurtenissen voorafgaan aan instellen rampenstaf, zoals die bij politie en brandweer in logboek zijn vastgelegd
  • De gebeurtenissen voorafgaand en vanaf het instellen van het beleidsteam/rampenstaf op het stadhuis van Enschede

  • NRC Webpagina's
    27 juli 2000

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad