U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Echelon

Nieuws

Wat is Echelon?

Nederland en Echelon

De EU en Echelon

Opinie

Documenten

Links

Regering wel op de hoogte van Echelon

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 22 JAN. Nederland neemt slechts in beperkte mate deel aan het internationale spionage- netwerk Echelon door het onderscheppen en selecteren van satellietverkeer vanuit een locatie in Zuidkamp. Voor het overige moet de Nederlandse regering de afgelopen jaren zonder twijfel geweten hebben van het bestaan van Echelon, al is het niet onwaarschijnlijk dat de exacte naam nooit bij de regering bekend is geweest.

Dat stelde de Britse onderzoeksjournalist Duncan Campbell vanochtend tijdens een zogeheten rondetafelgesprek in de Tweede Kamer met de vaste Kamercommissie voor Justitie. Campbell heeft in opdracht van het Europees Parlement onderzoek verricht naar de activiteiten van Echelon.

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse regering stelselmatig geweigerd serieus in te gaan op Kamervragen over het wereldwijde electronische spionagenetwerk dat vooral door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada zou worden 'gerund'. Het zogenoemde 'Echelon-systeem' was de afgelopen twee jaar wel regelmatig in het nieuws, vooral omdat onderzoeksrapporten van bijvoorbeeld het Europees Parlement aantoonden dat dit oorspronkelijke militaire spionagenetwerk - tegen bijvoorbeeld terrorisme - ook wordt ingezet voor economische doeleinden. Bovendien worden, naast omstreden figuren als Saddam Hussein, Bin Laden en Milosevic ook gewone burgers en maatschappelijke organisaties als Greenpeace en Amnesty International, maar ook het Rode Kruis en de Rooms-Katholieke kerk afgeluisterd. Vooral de vermeende deelname aan Echelon van het Verenigd Koninkrijk is in dezen problematisch omdat het deel uitmaakt van de Europese Unie, dat eigen regels dient te hanteren.

NRC Webpagina's
22 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad