U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Buhrmann mikt op Internet

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 16 FEBR. Buhrmann, 's werelds grootste distributeur van kantoorartikelen, heeft de groeiverwachtingen voor de komende drie jaar naar boven bijgesteld. Het bedrijf rekent op gemiddeld 15 procent meer winst per aandeel, na afschrijving van goodwill die is betaald voor overnames.

Dat heeft bestuursvoorzitter Frans Koffrie vanochtend bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. De bijstelling van 10 naar 15 procent groei is met enthousiasme ontvangen op de Amsterdamse beurs. De koers van het aandeel, die in de afgelopen zes weken ongeveer is verdubbeld, was rond het middaguur met 5,7 procent gestegen tot 29,70 euro.

De cijfers over 1999 zeggen weinig over het 'nieuwe Buhrmann' dat eind oktober van 1999 vorm kreeg met de overname van het Amerikaanse Nasdaq-fonds Corporate Express voor ongeveer 5 miljard gulden. Door die overname is het voormalige KNP BT veranderd van een papierproducent en verpakkingsconcern in de grootste distributeur van kantoorartikelen ter wereld met een pro forma jaaromzet van zo'n 9 miljard euro (bijna 20 miljard gulden). De twee andere divisies van Buhrmann zijn de handel in papier en in grafische systemen.

De nettowinst kelderde in 1999 van 524 naar 83 miljoen euro (183 miljoen gulden) bij een 9 procent hogere omzet van 5,8 miljard euro (12,8 miljard gulden). De nettowinst werd zowel in 1998 als in 1999 sterk beïnvloed door eenmalige baten en lasten. De winst per aandeel na afschrijving van goodwill steeg met 5 procent tot 1,55 euro.

Buhrmann heeft een eenmalige last van 160 miljoen euro genomen voor het afschrijven van een aantal softwaresystemen en een boekverlies bij de gisteren afgeronde verkoop van de divisie Informatie Systemen. Die divisie, met onder meer het Nederlandse bedrijf InfoProducts, heeft een omzet van 2,9 miljard gulden en 1.700 medewerkers. De koper, zo werd vanochtend bekendgemaakt, is het Britse Specialist Computer Holdings.

Buhrmann heeft voor de komende jaren hoge verwachtingen van de omschakeling van zijn (Amerikaanse) klanten naar e-commerce. De omzet via Internet steeg het afgelopen jaar van 1,5 procentpunt in het eerste kwartaal tot 4 procentpunt van het totaal in het vierde kwartaal. De omzet is nu al 400 miljoen dollar op jaarbasis en zal dit jaar ,,sterk toenemen'', zei Koffrie.

NRC Webpagina's
16 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad