U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Boskalis-HBG

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

HBG praat met Belgen

Ackermans wil belang in bouwconcern

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 26 FEBR. De Belgische investeringsgroep Ackermans & Van Haaren tracht nog dit weekeinde samen met Hollandsche Beton Groep de vijandelijke overnamepoging door Boskalis af te slaan.

De Belgen willen hun eigen bagger- en bouwactiviteiten in de belaagde HBG onderbrengen in ruil voor een belang van 'tientallen procenten' in Nederlands grootste bouwconcern.

Dit heeft commissaris Erik van Baren gisteren bevestigd. ,,Ik ga u niet zeggen of het dit weekeinde al zal lukken. Veel zaken, zoals de bedrijfsorganisatie, de bestuursorganen en de waardering van onze activiteiten binnen HBG moeten we nog bespreken.''

De Nederlandse topman, voormalig directievoorzitter bij Ackermans & Van Haaren, is sinds vorige maand met de directie van HBG in gesprek. ,,Iedereen is het erover eens dat schaalgrootte bijzonder belangrijk is in de baggerindustrie. We bekeken of het mogelijk was activiteiten, met een totale omzet van zo'n 1,5 miljard gulden, in te brengen bij HBG. Maar door het bod van Boskalis hebben we nu natuurlijk haast gekregen. We staan onder druk.''

Ackermans & Van Haaren is een Antwerpse investeringsgroep die onder meer voor 39 procent eigenaar is van de Belgische baggeraar Deme (omzet ruim 1,3 miljard gulden, winst 55 miljoen) en volledig eigenaar van het bouwbedrijf Van Laere dat goed is voor een omzet van 220 miljoen gulden.

Van Baren wil niet zeggen of bestuursvoorzitter J. Veraart van HBG hem te hulp heeft geroepen. ,,Ik wil alleen zeggen dat wij geen besprekingen voeren waarbij ook Boskalis aan tafel zit. Gelukkig weten we hoe de fusieregelgeving werkt in Nederland, dus we kunnen snel handelen als het nodig is. We zijn onder meer aandeelhouder bij Cindu en bij Creyfs, de eigenaar van Content'', stelt Van Baren.

Met de nieuwe grootaandeelhouder zou HBG een vijandige overname van Boskalis kunnen afslaan. Verder denkt Van Baren dat de koers van het bouw- en baggerconcern binnen één jaar aanzienlijk kan stijgen wanneer de Belgen deelnemen. ,,De resultaten zijn zeker voor verbetering vatbaar. De baggermarkt staat op exploderen. Met name in Azië worden de komende maanden grote opdrachten verwachten die een waarde van meer dan 20 miljard gulden hebben.''

Het bedrijf benadrukt dat ze het belang in HBG niet snel te gelde wil maken. Ackermans & Van Haaren, dat op de Brusselse beurs een waarde heeft van 40 miljard frank (2,2 miljard gulden), heeft verder ook belangen in de financiële wereld. De groep is eigenaar van de vermogensbeheerder Delen (beheerd vermogen 10 miljard gulden), een leasebedrijf en de verschaffer van risicokapitaal Sofinim, waarvan de Nederlandse Participatiemaatschappij NPM de rest van de aandelen (26 procent) in handen heeft.

NRC Webpagina's
26 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad