U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Boskalis-HBG

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Beleggers prefereren Boskalis voor HBG

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
AMSTERDAM, 24 FEBR. Bouwer en baggeraar HBG, ooit de rots van de bedrijfstak, praat met twee partijen over krachtenbundeling. Beleggers op de beurs kozen vanochtend zelf: liever een bod van Boskalis dan een Vlaamse alliantie.

Na de verrassing was er opluchting. Gaat er toch nog een keer ,,iets'' gebeuren met HBG, voluit de Hollandsche Beton Groep. De koers van de aandelen van HBG aarzelde vanochtend even, maar vervolgens namen beleggers de toenadering van baggerbedrijf Boskalis serieus: om half elf lag de beurskoers van HBG op 14 euro, drie euro meer dan de slotkoers van gisteren en het hoogste niveau in twaalf maanden.

,,Als Boskalis 13 of 14 euro per aandeel HBG biedt, zegt iedereen: weg met die aandelen. Boskalis heeft dan zo 80 procent van de aandelen binnen. Wat kan HBG dan nog doen?'', zo luidde de retorische reactie vanochtend van een financiële insider die HBG al een jaar of twintig volgt.

De financiële markt maakt duidelijk wat zijn favoriete uitkomst is: een bod op HBG van Boskalis. En dus geen alliantie tussen HBG en de Vlaamse investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren, de andere partij waarmee HBG praat. Er is echter één maar: in Nederland beslissen niet de aandeelhouders over de toekomst van een bedrijf, zoals in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Hier beslissen de commissarissen, al kunnen ook zij de aandeelhouderswensen niet langdurig negeren. Dat is de les van het aanvankelijk betwiste, maar toch geslaagde bod van Vodafone (mobiele telefonie) op het Duitse conglomeraat Mannesmann, waar de directie en de commissarissen uiteindelijk akkoord gingen met de wil van de financiële markten.

De koers van de aandelen HBG is de afgelopen vijf jaar 77 procent achtergebleven bij de stijging van de beursgraadmeter AEX. Typerend voor de geringe perspectieven die beleggers het bouwconcern al jaren toedichten is dat tot voor kort alleen superbelegger ING een belang van 5 procent in HBG had. Een paar weken geleden meldde zich een tweede belanghebbende: de Libanese zakenman Fares, eerder eigenaar van bouwbedrijf Ballast Nedam. Hij bezit inmiddels ook 5 procent.

Boskalis heeft het op de effectenbeurs niet veel beter gedaan dan HBG, maar de baggeraar uit Papendrecht is wat betreft de waarde van zijn aandelen op de effectenbeurs de veel grotere bouwer uit Rijswijk verre de baas. Gisteren was Boskalis op de beurs 1,4 miljard gulden waard, tegenover HBG 840 miljoen, en dan te bedenken dat HBG zeven keer zoveel medewerkers heeft (bijna 23.000 tegen ruim 3.000) en zes keer zoveel omzet (meer dan 10 miljard euro tegen nog geen 2 miljard).

Tien jaar geleden was HBG nog ,,de rots'' in de bedrijfstak, die vanaf 1988 jarenlang probeerde om concurrent Volker Stevin tegen zijn zin op te kopen. Uiteindelijk lukte het in 1991 het baggerbedrijf van Volker Stevin in de wacht te slepen. Boskalis kwam toen net los van het financiële infuus van de banken, die de onderneming na een debacle met de aanleiding van een gaspijplijn door Argentinië (Cogasco) hadden gered.

Nu zijn de rollen omgedraaid. HBG heeft zichzelf gemarginaliseerd door verliezen in Duitsland, waar het Wayss & Freytag kocht, een lokale aannemer die tot nu louter verliezen heeft opgeleverd. De overname geldt als een van de meest spectaculaire miskopen uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven. Het heeft HBG aan verliezen en nieuwe kapitaalinjecties zo'n 800 miljoen gulden gekost, bijna evenveel als het bedrijf nu op de effectenbeurs waard is.

Al is HBG op de beurs de geslagen hond, de vraag onder financiële analisten en beleggers blijft of Boskalis er goed aan doet een bod te doen. ,,Wie wil een verliesgevende Duitse tent?'', vragen experts zich hardop af. De beurskoers van Boskalis was vanochtend licht hoger (0,35 euro) op een stand van 24,70 euro. Dat lijkt een voorzichtig ja.

Boskalis heeft twee keuzes: HBG ervan overtuigen alleen het baggerbedrijf te verkopen of een bod doen op HBG, dat directie en commissarissen van HBG waarschijnlijk als vijandig van de hand zullen wijzen. Bij zo'n bod heeft Boskalis opnieuw twee opties: alleen het baggerbedrijf houden en de andere activiteiten doorverkopen, of HBG als geheel overnemen. Een totale krachtenbundeling riekt naar nieuwe conglomeraatvorming, en dat is iets waar de meeste beleggers niet op zitten te wachten.

Opmerkelijk is dat Boskalis een grootaandeelhouder heeft, de investeringsmaatschappij HAL Holding, die bereid is onconventionele deals door te drukken. HAL heeft 27 procent van de Boskalis-aandelen. Vorig jaar legde HAL zijn gewicht als grote belegger bij Pakhoed (tankopslag) in de schaal om de afgebroken fusie van Pakhoed en Van Ommeren af te dwingen.

NRC Webpagina's
24 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad