U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Boskalis-HBG

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Wereldtop baggeren'

Boskalis wil samengaan met HBG

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 FEBR. Het baggerconcern Boskalis Westminster praat met het grootste Nederlandse bouwconcern, de Hollandsche Betongroep (HBG), over een ,,mogelijk samengaan'' van beide ondernemingen.

HBG bevestigt de gesprekken, maar meldt dat het ook praat met het Belgische Ackermans & Van Haaren, een Vlaams industrieel conglomeraat met een controlerend belang in de grootste Belgische baggeraar Deme.

,,Samen zouden we de wereldtop worden in bagger'', zegt bestuursvoorzitter Rob van Gelder van Boskalis in een telefonische toelichting. ,,En samen zouden we sterker worden in de combinatie van natte en droge bouw. Ook krijgen we samen meer body op de beurs.''

HBG is veel groter dan Boskalis, gemeten naar omzet en het aantal werknemers. De omzet van HBG is zes keer, het aantal medewerkers zeven keer zo groot. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de rollen omgedraaid. Boskalis was gistermiddag 1,4 miljard gulden waard, terwijl HBG het moest doen met een beurswaarde van 840 miljoen gulden. HBG heeft vooral last van aanhoudende problemen bij een dochterbedrijf in Duitsland, dat al drie jaar verlies maakt. De beurswaarde van het Belgische Ackermans is ongeveer 2 miljard gulden.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de plannen. De koers van HBG was rond het middaguur met ongeveer 25 procent gestegen tot 13,80 euro. De koers van Boskalis was ongeveer 2 procent hoger. Mochten Boskalis en HBG een akkoord bereiken dat uitmondt in een bod van Boskalis op HBG, dan moet er volgens analist André Mulder van zakenbank Metzler waarschijnlijk een bod van minimaal 20 euro op tafel komen. Een vijandige overnamestrijd ligt niet voor de hand. Net als de meeste Nederlandse beursfondsen is HBG goed beschermd met juridische beschermingswallen.

Volgens topman Van Gelder van Boskalis, die de afgelopen jaren steeds beweerde dat hij alleen zocht naar acquisities in de baggersector, zal een samengaan niet leiden tot een splitsing van HBG. ,,Nee, we gaan juist samen de hardware van deze wereld neerzetten. Van stadions en gebouwen tot bruggen, tunnels en vliegvelden.'' Ook zal hij niet ingrijpen in Duitsland.

HBG wil geen nadere toelichting geven op de gesprekken met Boskalis en met de Belgen. ,,HBG acht verdere schaalvergroting in de baggerindustrie op zich wenselijk'', meldt HBG in een persbericht.

NRC Webpagina's
24 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad