U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Nederlandse Antillen

Nieuws

Achtergrond

Bonaire

Curaçao

Saba en Sint Eustatius

Sint Maarten

Verhouding met Nederland

Links

Verdubbeling Antilliaanse migranten

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 JULI. Het aantal Antillianen dat naar Nederland migreert verdubbelt. Terwijl in de laatste helft van vorig jaar 1.100 Antillianen naar Nederland vertrokken, waren dat er in de eerste helft van dit jaar al ruim 2.300.

Dit zegt P. Pinedo, directeur van het Centrum Voorlichting Antillianen (CVA) te Willemstad. Bij het CVA melden potentiële migranten zich om informatie over Nederland in te winnen. Vorig jaar vertrokken volgens het CVA in totaal circa 6.000 Antillianen naar Nederland. Dit aantal zal dit jaar naar verwachting aanzienlijk toenemen.

Pinedo wijt de toename van het aantal migranten aan de bezuinigingen die de Antilliaanse overheid recent heeft aangekondigd. Om het Antilliaanse financieringstekort van ruim 180 miljoen gulden aan te vullen zal onder meer het ambtenarenapparaat fors worden ingekrompen en wordt de omzetbelasting verhoogd. De omzetbelasting op primaire levensbehoeften gaat met vijf procent omhoog. Bijvoorbeeld brood wordt door de maatregelen achttien procent duurder, zo meldde de Antilliaanse krant Amigoe gisteren.

Door de nieuwste bezuinigingsmaatregelen zal nu ook het aantal dertigers en veertigers dat naar Nederland vertrekt toenemen, verwacht Pinedo. Daarnaast willen veel alleenstaande moeders kinderen naar Nederland. Hun bijstandsuitkering bedraagt op de Antillen 300 tot 500 gulden per maand. Ook familieleden van verslaafden informeren regelmatig naar de mogelijkheden voor opvang in Nederland, daar deze op Curaçao ontbreekt, aldus Pinedo.

Het CVA wordt gesubsidieerd door de Nederlandse overheid, die zo hoopt te voorkomen dat met name jonge Antillianen onvoorbereid vertrekken en hier ontsporen. Ondanks de verwachte toename van het aantal oudere Antillianen in Nederland, zal het CVA zich vooral blijven richten op de circa 600 jongeren tussen de 16 en 26 jaar die de overtocht willen maken. ,,Zij blijven de meest problematische groep. De ouderen zullen zich naar verwachting gemakkelijker integreren in Nederland.'

Eind vorig jaar stelden minister Van Boxtel (Grote Steden) en staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) in hun Nota Migratie Antilliaanse jongeren dat de Antilliaanse jeugd ontmoedigd moeten worden naar Nederland te komen. Het CVA zal dat volgens Pinedo niet proberen. ,,Dat kunnen we niet. Dan moeten we hier betere scholing en werk aanbieden, maar dat hebben we hier niet.'

NRC Webpagina's
17 juli 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad