U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Nederlandse Antillen

Nieuws

Achtergrond

Bonaire

Curaçao

Saba en Sint Eustatius

Sint Maarten

Verhouding met Nederland

Links

St.Maarten krijgt geen status aparte

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JUNI. De Nederlandse regering wil St. Maarten niet de status aparte toekennen, hoewel een meerderheid van 68,9 procent in het vrijdag gehouden referendum voor deze optie koos.

Het eilandbestuur organiseerde het referendum uit onvrede met het beleid van de centrale regering op Curaçao. Volgens eilandbestuurder D. Richardson heeft St. Maarten meer bevoegdheden nodig om de economische situatie op het eiland te verbeteren. Via een status aparte, die in 1986 aan Aruba werd toegekend, zou St. Maarten uit het verband van Antilliaanse eilanden treden.

In het referendum koos 14,2 procent voor onafhankelijkheid, de meest verregaande hervorming. 11,6 procent stond achter `herstructurering van de relatie met de regering op Curaçao', de enige hervorming die de Nederlandse regering serieus neemt. Slechts 3,7 procent koos voor behoud van de huidige situatie, wat de roep om hervormingen onderstreept. Van de 16.193 kiesgerechtigden maakten er 9021 (55,7 procent) de gang naar de stembus. Tijdens een eerder referendum in 1994 wilde 59 procent deel blijven uitmaken van de Antillen en koos slechts 32 procent voor een status aparte.

Nederland voelt niets voor een status aparte van St. Maarten binnen het Koninkrijk. ,,De roep om staatkundige hervormingen leidt alleen maar af van de noodzakelijke economische veranderingen'', aldus een woordvoerder van minister de Vries van Koninkrijksrelaties. ,,De roep om onafhankelijkheid komt voort uit onvrede over de regering op Curaçao en uit de slechte economische situatie.'' Nederland zal hulp bieden zodra het IMF de plannen voor economische herstructurering van de regering Pourier goedkeurt. Het IMF zal zijn oordeel pas na de zomer bekendmaken.

Voor Kamerleden bleek de uitslag geen verrassing. VVD-er Te Veldhuis wijst een status aparte voor het eiland af. Hij vreest een domino-effect waarbij nog meer eilanden zich los willen maken uit de Nederlandse Antillen. GroenLinks, PvdA, D66, CDA en GPV willen meer aandacht voor de politieke en economische situatie op de Antillen. Na de zomer moet hierover overleg plaatsvinden.

NRC Webpagina's
26 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad