NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
AGENDA
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE

EVJ
Overzicht

Vragen & Opmerkingen

Begrippenlijst:
A, B, C, D, E,
F, G, H, I, J,
K, L, M, N, O, P,
Q, R, S, T, U,
V, W, X, Y, Z

Financieel-
economische
schakels



Philips Electronics

Zoals de meeste ondernemingen is ook Philips klein begonnen. In 1891 startte Anton Philips zijn gloeilampenfabriekje in Eindhoven. Inmiddels is het een concern van wereldnaam waar ruim 255.000 werknemers goed zijn voor een omzet (1998) van 67,1 miljard gulden. Op de Top-10 Nederlandse ondernemingen staat Philips nummer drie. Het concern staat op de achtste plaats in de Fortune top-30 elektronicaconcerns in de wereld.

De Philipsgroep of het Philipsconcern wordt bestuurd vanuit de houdstermaatschappij Philips Electronics N.V ('Philips'). Deze laatste bezit 500 miljoen gewone aandelen, 499.995.000 preferente aandelen en 10 prioriteitsaandelen, waaraan speciale stemrechten zijn verbonden.

Er zijn ongeveer 306,5 miljoen gewone aandelen uitgegeven. Ze worden verhandeld op onder meer de effectenbeurzen van Amsterdam, New York en Londen. Er zijn geen preferente aandelen uitgegeven, dat wil zeggen dat ze nog in portefeuille zijn. Maar de Stichting Preferente Aandelen Philips heeft het recht preferente beschermingsaandelen in het kapitaal van Philips Electronics N.V. te nemen. De 10 prioriteitsaandelen zijn in meerderheid in het bezit van de Dr.A.F.Philips-Stichting. Beide laatste constructies bestaan om Philips te beschermen tegen overname door een buitenstaander. De vennootschap wordt bestuurd door de Raad van Bestuur, onder toezicht van de Raad van Commissarissen. De leden van de RvB worden benoemd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Philips Electronics uit een bindende voordracht opgemaakt door de Vergadering van Houders van prioriteitsaandelen.

Bij de organisatie van het concern lopen twee patronen door elkaar heen. De organisatie via de vijf productdivisies:

  • Verlichting
  • Consumentenelektronica
  • Overige consumentenproducten
  • Componenten en halfgeleiders
  • Professionele producten en systemen.

En de organisatie per land. Philips produceert in 40 landen en heeft in 150 landen servicebedrijven. Tussen de productdivisies en de nationale organisaties bestaat een hecht overlegpatroon. In de loop van de jaren tachtig en negentig hebben er binnen Philips twee krachtige herstructureringen plaats gevonden om de slagvaardigheid van de organisatie te vergroten: de operatie Centurion onder leiding van J.Timmer en sinds oktober 1996 volgens het thema 'Let's make things better' onder Cor Boonstra. Er is hard ingegrepen in de vrij ambtelijke en hiėrarchische organisatiestructuur van het concern.

Economie voor jou picture

Bovenkant pagina
NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD / Pleus & Schöndorff (22 februari 1999 / web@nrc.nl)