22 FEBRUARI 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  ABN Amro schrapt 6000 arbeidsplaatsen

AMSTERDAM, 22 FEBR. ABN Amro schrapt de komende drie jaar in Nederland 6000 van zijn 29.000 arbeidsplaatsen. Dit is 3500 meer dan eerder was aangekondigd. De banen verdwijnen door een ingrijpende reorganisatie van het kantorennet.

De huidige 880 bankkantoren moeten plaats maken voor 550 bankshops en 80 advieskantoren. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink noemt de operatie onvermijdelijk. ,,Vermindering van arbeidsplaatsen is moeilijk, maar nodig om ons lot in eigen hand te houden'', aldus de vorig jaar aangetreden topman.

Vanaf 2004 zal de ingreep leiden tot een jaarlijkse netto kostenbesparing van ongeveer 400 miljoen euro (880 miljoen gulden). ABN Amro trekt 200 miljoen euro (440 miljoen gulden) uit voor de kosten van de reorganisatie.

Volgens de vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie zullen er geen gedwongen ontslagen vallen. Op basis van het bestaande sociaal statuut is het niet mogelijk werknemers tegen hun zin de laan uit te sturen. ABN Amro heeft gezegd zich aan het statuut te houden.

In het statuut hebben bonden en ABN Amro afspraken gemaakt hoe met boventallig personeel om te gaan. ,,Inzet is om mensen binnen het concern te herplaatsen'', zegt H. Gorter van FNV Bondgenoten. ,,Plaatsing buiten het bedrijf is op beperkte schaal mogelijk.''

De 6000 arbeidsplaatsen worden bezet door ongeveer 8000 mensen, schat Gorter.. Door het niet verlengen van contracten van tijdelijk personeel en natuurlijk verloop zal een deel van de mensen het bedrijf de komende jaren verlaten. ,,Hoeveel er overblijven, weten we natuurlijk nog niet'', zegt Gorter.

De bonden hebben vol ongeloof en verbazing gereageerd op het nieuws. ,,Bij ABN Amro volgt de ene reorganisatie op de andere. We vragen ons echt af of zo'n ingrijpende ingreep wel nodig is'', zegt bestuurder K. Kramer van De Unie.

ABN Amro stelt dat het gezien de ontwikkelingen in de markt noodzakelijk is de dienstverlening fundamenteel te wijzigen. Een betere toegang tot haar producten, services en expertise moet de leidende marktpositie van de bank versterken.

De nettowinst van ABN Amrobank is vorig jaar met 20,5 procent omhooggegaan naar 3097 miljoen euro (6,8 miljard gulden). Daarmee heeft de bank ongeveer aan de verwachtingen van analisten voldaan.

De kostenbesparingen die in Nederland moeten worden doorgevoerd, leveren vanaf 2004 op jaarbasis 400 miljoen euro (880 miljoen gulden) op. Aan het eind van dat jaar wil ABN Amro tot de top-5 van de banken in de wereld behoren.

De resultaten voor het lopende jaar liggen volgens bestuursvoorzitter Rijkman Groenink in de lijn van deze doelstelling. ,,Gezien de onzekere economische vooruitzichten en de zich wijzigende marktomstandigheden is het nu nog te vroeg om concreter te kunnen zijn over de vooruitzichten'', aldus de bestuursvoorzitter. (ANP)



 


S c h a k e l s



Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad