14 FEBRUARI 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Europese Commissie komt met crisispakket tegen BSE

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL, 14 FEBR. De Europese Commissie wil wegens de gekke-koeiencrisis de rundveestapel en rundvleesproduktie fors beperken door aanpassing van premies, wijziging van de opkoopregeling en stimulering van extensieve veeteelt.

Eurocommissaris Franz Fischler (Landbouw) maakte de voorstellen gisteren in het Europees Parlement bekend. De Europese ministers van Landbouw buigen zich er op 26 februari over. Volgens Fischler vormen de groeiende voorraden onverkoopbaar rundvlees, het wantrouwen van de consument en de oplopende kosten van de BSE-crisis een ,,hoog explosief mengsel'' dat voor de rundveehouders en de Europese landbouwpolitiek enorme schade kan aanrichten. ,,Ons 7-puntenplan moet het mogelijk maken het lont uit de tikkende tijdbom te halen'', aldus Fischler gisteren.

De Oostenrijkse Eurocommissaris noemde zijn voorstellen ook ,,de enige mogelijkheid'' om inkomensverlies voor de boeren op middellange termijn te matigen. Volgens Fischler is het 7-puntenplan ,,geen systeemrevolutie'', omdat bij de in 1999 in Berlijn (Agenda 2000) gemaakte afspraken ook al sprake was van daling van garantieprijzen en stimulering van extensieve veeteelt.

Eurocommissaris Fischler onderstreepte wel opnieuw dat in 2002 bij de zogenoemde midterm-review van Agenda 2000 de hele landbouwsector onder de loep moet worden genomen. Hij kondigde aan dat de Europese Commissie dit jaar diepgaande studies zal maken van de diverse agrarische sectoren.

In een aantal EU-lidstaten is de rundvleesprijs door de ingestorte vraag met meer dan een kwart gedaald. Fischler gaf gisteren aan dat de prijzen van rundvee in Nederland en Duitsland deze week zo sterk zijn gezakt, dat dure interventie-opkoop in het kader van het zogenoemde ‘veiligheidsnet' noodzakelijk is geworden.

 


S c h a k e l s


Dossier BSE
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad