14 FEBRUARI 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Greenspan: Amerika maakt geen recessie door

Door onze correspondent

NEW YORK, 14 FEBR. De Verenigde Staten bevinden zich niet in een recessie. Dat zei Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren. Tot grote teleurstelling van de financiële markten zei hij niets over een toekomstig rentebesluit.

Greenspan verscheen voor de bankcommissie van de Senaat om zijn licht te laten schijnen over de toestand van de economie. Hij liet doorschemeren dat volgens de 'Fed' een herstel in de tweede helft van dit jaar zeer wel mogelijk is. Dat was eigenlijk niet wat beleggers wilden horen omdat het de kans op een spoedige lagere rente op de geldmarkt verlaagt. Na een optimistische stemming 's ochtends gingen de beurzen later op de dag dan ook in de min.

Greenspan was niet erg somber over de economie. Hij zei bijvoorbeeld dat de zwakte van december ,,kennelijk niet had doorgezet in januari''. Ook was hij ervan overtuigd dat later in het jaar ,,de activiteit weer zal toenemen''. De vooruitzichten van de economie op de lange termijn zijn ,,onverminderd goed''. Volgens economen zullen er geen tussentijdse renteverlagingen plaatshebben omdat de Fed een recessie uitsluit. In maart zal de rente echter opnieuw worden verlaagd.

De senatoren van de bankcommissie ondervroegen Greenspan vooral over de wijselijkheid van een grote belastingverlaging zoals voorgesteld door president Bush. Greenspan hield zich geheel buiten het politieke debat daarover maar gaf desgevraagd toe dat een belastingverlaging niet bedoeld kan zijn om ,,de economische motor aan te trappen''. Hij verwees in antwoord op vragen herhaaldelijk naar zijn toespraak tijdens een hoorzitting over het belastingplan in januari en begon doodleuk alinea's daaruit voor te lezen.

Het meest enthousiast was Greenspan zelf over het wonder der arbeidsproductiviteit. Hij ziet de productiviteitsstijging vooral als een gevolg van investeringen in technologie. Grote vraag was tot voor kort of die investeringen ook nog vruchten zouden afwerpen als het met de economie wat minder zou gaan. Vorige week bleek echter dat ook tijdens het laatste kwartaal van 2000, waarin de economische groei slechts 1,4 procent toenam, de productiviteit met 2,5 procent was gestegen. Greenspan was daar voor zijn doen lyrisch over. ,,We hebben tijdens de economische expansie nooit een echte test gezien van de productiviteitscijfers'', zei hij. ,,De laatste zes maanden van 2000 hebben echter laten zien dat de productiviteit zich op een veel hoger niveau heeft gehandhaafd dan vroegere modellen zouden hebben aangegeven.''



 


S c h a k e l s


Federal Reserve
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad