Jonge jenever - 35% alcohol
Jonge jenever is de meest gedronken borrel in Nederland.
Het verschil tussen 'jonge' en 'oude jenever zit hem niet in de leef-
tijd, maar in de bereidingswijze. Jonge jenever is ontstaan na de
uitvinding van de distilleerkolom die in één keer neutrale, vrijwel
smaakloze alcohol oplevert met een sterkte van 96 procent. Voor de
smaak wordt die neutrale alcohol vervolgens nog een keer gedistil-
leerd met een kruidenbuiltje, gevuld met jeneverbes en bijvoorbeeld
angelicawortel en sint-janskruid. Water brengt de sterkte terug tot
35 procent. Graanjenever bevat alleen alcohol uit granen, zonder die
vermelding op het etiket kan er ook (goedkopere) alcohol uit melasse
van suikerbieten gebruikt zijn.
Oude jenever - 35%
In oude jenever zit minimaal twintig procent moutwijn, de drank
die ontstaat na het drie keer distilleren van een graanbeslag. De
enzymen in mout, een papje van gekiemde gerst, zorgen bij de
vergisting voor het omzetten van zetmeel in suiker. In het kruiden-
builtje voor oude jenevers zit bijvoorbeeld jeneverbes, zoethout,
oranjeschil, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
Korenwijn - 38%
Ook korenwijn dankt zijn sterke smaak aan de moutwijn, minimaal
51 procent van het totaal, die volgens kenners naar vers volkoren-
brood ruikt en smaakt. Anders dan bij whisky of cognac is rijping
op eikenhout niet wettelijk verplicht. Als houtrijping wel op het
etiket staat, moet ook het aantal jaren worden vermeld. Bovendien
mogen de vaten niet groter zijn dan zevenhonderd liter.
Vieux - 35%
Vieux was Hollandse Cognac of Koetsiers Cognac. Maar die naam
werd in de jaren zeventig verboden toen een Franse minister zijn
collega Ruud Lubbers, destijds minister van Economische Zaken,
nog eens had gewezen op de bescherming van de naam Cognac.
Vieux wordt gemaakt van neutrale alcohol die met smaak-
extracten het karakter van een wijndistillaat krijgt. De donkere
kleur is afkomstig van caramel.
Likeuren en bitters - 15 tot 50%
Het grootste deel van de 3.500 verschillende soorten gedistilleerd
die in Nederland verkrijgbaar zijn, bestaat uit likeur en bitter. De
belangrijkste soorten zijn likeuren van vruchten als zwarte bessen
(crme de cassis), van zaden als koffie (Tia Maria en Kahlua), of
noten als amandelen (amaretto). Bitters danken hun smaak aan een
kruidenextract. De bekendste is Beerenburg, naar een recept van de
Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg voor het Friese
Sonnema, met onder meer gentiaan, jeneverbes en laurier.