U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
Kevin Bacon-spel
Kevin Bacon-fansite
Bacon Brothers

Bioscoopagenda Nederland
www.bios.nl


Kevin Bacon


In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Kevin Bacon, die in maximaal zes stappen aan elke acteur uit de filmgeschiedenis te koppelen zou zijn. Vanaf morgen is hij te zien in Wild Things en het alleen op video uitgebrachte Telling Lies in America.

Door HANS BEEREKAMP

Al een paar jaar wordt op Internet het spelletje Six Degrees of Kevin Bacon gespeeld. Iedereen kan meedoen, bij voorbeeld door in te loggen op http://www-usacs.rutgers.edu/~cainan/kbacon/. De gedachte achter het spel is dat Kevin Bacon het middelpunt van het universum vormt. Minder duidelijk is of de tamelijk beperkte acteur door middel van penetrante ijdelheid aanleiding heeft gegeven tot dit sarcastische axioma, maar hij was sportief genoeg om zelf het voorwoord te schrijven voor een gelijknamig boek over het spel. De opdracht luidt om een willekeurige acteur uit heden of verleden in maximaal zes stappen te koppelen aan Kevin Bacon. De baconisering van Elizabeth Taylor zou bijvoorbeeld kunnen luiden: Taylor speelde tegenover Alec Guinness in The Comedians, Guinness zat met Harrison Ford in Star Wars, Ford met Karen Allen in Raiders of the Lost Ark, en Allen debuteerde gelijk met Kevin Bacon in National Lampoon's Animal House (1978). Dat zijn vier stappen, maar het kan korter. Probeer het zelf maar eens (naslagwerken toegestaan).

De filmografie van de ondanks zijn permanent jongensachtige uiterlijk deze maand alweer veertig geworden Kevin Bacon (Philadelphia, 8 juli 1958) bevat een aantal voor het baconiseren handige titels, met heel veel beroemde acteurs op de credits. Zo was hij een schandknaap in JFK (1991), een aspirant-filmregisseur in The Big Picture (1989), de alcoholist in het hechte vriendenclubje uit Diner (1982), astronaut Jack Swigert in Apollo 13 (1995) en een medische student in Flatliners (1992). Voor romantische jeune premier of dromerige rebel ontbeert Bacon met zijn ingevallen wangen en konijnentandjes de fysieke kenmerken; eerder speelt hij straatjongens, slungelige types of eeuwige pubers. Een enkele keer is Bacon de onvervalste schurk, zoals de kwelgeest van Meryl Streep in The River Wild (1994) of de sadistische cipier in Sleepers (1996). Bovenal is Bacon een productief acteur met enige cultstatus door zijn onvermijdelijke aanwezigheid, ook in de toon van zijn creaties. Hij was een fietskoerier in Quicksilver (1986), een danser in Footloose (1984), een tienervader in She's Having a Baby (1988), een aardwormentemmer in Tremors (1990) en een militaire aanklager in A Few Good Men (1993). Deze zomer gaan in Nederland twee films met hem in première: Wild Things (die hij ook produceerde) en de videofilm Telling Lies in America. Samen met zijn broer Michael Bacon speelt hij bovendien in een rockgroep, die te beluisteren valt op http://www.baconbros.com. Niemand neemt Kevin Bacon helemaal serieus, en toch kun je niet om hem heen. Minder dan zes stappen verwijderd van Chaplin, Garbo of Welles, is Bacon door de Internet-gemeenschap uitgeroepen tot het symbool bij uitstek van de open verbinding tussen alles en iedereen.

NRC Webpagina's
29 JULI 1998

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)