U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
Bill Murray
Joanne Whalley
Alfred Molina

Bioscoopagenda Nederland
www.bios.nl


T I T E L : The Man Who Knew Too Little
R E G I E : Jon Amiel
M E T : Bill Murray, Peter Gallagher, Joanne Whalley, Alfred Molina, Richard Wilson, John Standing, Simon Chandler, Geraldine James

Bill Murray speelt detectivespel

Door DANA LINSSEN
Hoezeer titel en affiche ook anderszins mogen suggereren, The Man Who Knew Too Little heeft bijzonder weinig te maken met Alfred Hitchcocks superieure The Man Who Knew Too Much.

Regisseur Jon Amiel (Sommersby, Copycat) heeft eerder voort willen borduren op het door Hitchcock al in 1936 met The Secret Agent geïnitieerde en in de jaren zestig in met name Engeland florerende genre van de komische spionagefilm.

Wallace Ritchie (Bill Murray) is zo'n spion tegen wil en dank, maar vooral buiten zijn weten om, want hij slaagt er de hele anderhalf uur dat de film duurt niet in om de ernst van de heikele situaties waarin hij zich voortdurend bevindt naar waarde te schatten. Of het nu een overval in een steegje, een vuurgevecht, een lijk of een reeks ontmoetingen met louche figuren betreft, naar zijn beste inzicht maakt het allemaal deel uit van een 'Theatre of Life'-evenement, waar zijn broer hem voor zijn verjaardag naartoe heeft gestuurd. Wat zou er gebeuren als je als deelnemer aan een live detectivespel opeens met een echte misdaad in aanraking kwam, is namelijk het op zich niet onaardige uitgangspunt van de film.

Murray is met zijn onverzettelijke gelaatsuitdrukking zeer geschikt voor de rol van naïeve Amerikaan die in Londen rondloopt als in een live action versie van Disneyland. Zijn Ritchie weigert wel heel hardnekkig te geloven dat de Russische mafiosi en Engelse geheim agenten die hij tegenkomt iets anders kunnen zijn dan ingehuurde acteurs. Hij weet ze keer op keer te verbazen door om een tweede 'take' te vragen of schrik aan te jagen door te verwijzen naar de 'Cubanen' die hij als het rond middernacht 'allemaal voorbij zal zijn in de fik gaat steken'. Dat is even grappig, maar wat mager om een hele film te dragen, al heb je nog altijd kans dat de slappe lach in een volle bioscoopzaal genadeloos toeslaat. Misschien dat het door de - zoals het genre voorschrijft - kunstig vormgegeven titelsequentie komt (geregisseerd door Graham McCallum), die alle visuele grapjes uit televisieseries als The Saint nog een dunnetjes overdoet en het charmante 'Secret Agent' van Nancy Sinatra op de soundtrack, dat je van The Man Who Knew Too Little zoveel meer verwacht.

In: 41 theaters

NRC Webpagina's
22 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)