MODE
Mode
Voorpagina
Supplement


Milieu en mode

Edith Schoots
Milieubewust mode maken kan tot aangename verrassingen leiden; ontwerpster Renate Hunfeld viel met haar neus in de boter toen het ministerie van VROM haar vroeg voor een flitsende reclamespot in de serie 'Een beter milieu begint bij jezelf'.

Hunfeld runt sinds twee jaar haar kledingbedrijf No Fashion in Meppel, waar uitsluitend milieuvriendelijke mode gemaakt wordt: een collectie basics van biokatoen - voorzien van het Öko-tex Revolution keurmerk - en trendy kleding van gerecyclede denim of van fleece dat voor 90 procent gemaakt is van PET-flessen. No Fashion wil weliswaar mode maken die 'the planet saves' maar braaf is de collectie niet.

We richten ons op jong publiek; de house scene en skaters'', aldus Hunfeld. Liefhebbers kunnen ook terecht bij de eco-winkels Oibibio en Awareness (Amsterdam), Falkland (Zeist) en Obilot (Zutphen). Zelfs polyester past binnen een milieuvriendelijk concept, want, zegt Hunfeld; ,,ik gebruik alleen gerecycelde polyester die in een gesloten systeem wordt verwerkt, waarbij afvalwater weer wordt gefilterd.''

Probleem is dat er nog te weinig polyester is ingezameld om er op ruime schaal stoffen van te kunnen maken. Iedereen die oude polyester kledingstukken heeft kan ze dan ook opsturen naar No Fashion. In Zwitserland maken ze er weer mooie lappen van. No Fashion, Renate Hunfeld of Femke van Gemert 05220-40584. Het spotje wordt door Veronica en AVRO uitgezonden. (Uit NRC HANDELSBLAD van donderdag 15 juni 1995)

MODE


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (13 april 1996 / web@nrc.nl)