U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 EEN BASEBALL VAN LEVENSBELANG
Gesprek met de Amerikaanse schrijver Don DeLillo

 EEN HEEL ERG DIKKE ROMAN
 SPANNING
 INFORMATIE
 GESCHIEDENIS
 WILLEKEUR
 WAARNEMINGSVERMOGEN
 LINKS




Zie ook:

Communicatie is ons lot
Gesprek met socioloog Dominique Wolton

We hebben een machine gemaakt die door niemand beheerst wordt
Manuel Castells over de netwerkeconomie

De laatste dissidenten verdwijnen
Het engagement van Douglas Coupland

We wordenniet dommer maar slimmer
Cyberdelicus Douglas Rushkoff

Gesprek met de Amerikaanse schrijver Don DeLillo

Don DeLillo

Een baseball van levensbelang

In 'Underworld', het magum opus van de Amerikaanse schrijver Don DeLillo, is de hoofdrol voor de bal waarmee honkballer Bobby Thomson in 1951 een legandarische homerun sloeg. DeLillo verbond deze bal met de atoombom: op de dag van de homerun hield de Sovjet-Unie een kernproef. ,,In mijn roman vertel ik de onofficiële geschiedenis van de Koude Oorlog.''

Don DeLillo heeft een gezicht als een oude foto. Je ziet nog de trekken van een man die opgroeide in de Bronx van de vroege jaren vijftig, een zoon van Italiaanse immigranten, maar dat is nu allemaal lang geleden. Er ligt een zacht patina over de groeven, of de emoties en ervaringen van dit gezicht zich in een andere tijd bevinden, niet in het hier en nu. Die indruk wordt nog versterkt door DeLillo's houding. Hij is de vriendelijkheid zelve, al wordt in zijn zacht uitgesproken, zorgvuldige zinnen de eerste persoon enkelvoud zo veel mogelijk vermeden. Eigenlijk is hij ergens anders.

DeLillo is begin zestig. Tegenwoordig geldt hij als een van de belangrijkste schrijvers van Amerika, maar het heeft even geduurd voordat dat ingezien werd. Pas met zijn zevende roman, White Noise (1985), raakte hij bekend buiten de kringen van literair ingewijden. Sindsdien wordt hij herkend als een meester, een van weinige auteurs die erin slaagt de ervaringen van het postmoderne bestaan literair gestalte te geven. Libra (1988), waarin DeLillo zich inleefde in de geest van Amerika's beroemdste moordenaar, Lee Harvey Oswald, werd een bestseller. Underworld, zijn elfde roman en magnum opus, eveneens. De schrijver is in Nederland op uitnodiging van het Amsterdamse John Adams Instituut, naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van Underworld.

door Bas Heijne

>>> Een heel erg dikke roman

NRC Webpagina's
29 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998