Van: Hans de Jong <rnohjng@pi.net>
Datum: Zaterdag 07 september 1996  15:29

Een andere computer

Een interessante bijlage over de personal computer. Jammer dat er niets te lezen was over een andere computer, een computer waar ik al jaren heel gelukkig mee ben, de Risc PC van Acorn. Daarom deze bijdrage.

Waarom dat geluk? Niet omdat de Risc PC supersnel is (wordt ie binnenkort weer wel, door de nieuwe StrongARM-processor). Maar wel omdat de snelheid door het bijzonder elegante Risc OS (zeg maar Windows 2000) gebruikt wordt om mijn creativiteit en produktiviteit te ondersteunen - en niet te ondergraven - zoals Windows 95 dat doet.

Waarschijnlijk zullen vele Windows gebruikers dit niet begrijpen, gewend geraakt aan de eigenaardigheden van dit systeem, en mogelijk murw gemaakt door de massale publiciteit die het Intel-Microsoft platform krijgt (en koopt?). Ik denk dat velen, na een uurtje stoeien op een Risc PC, hun eigen PC hiervoor graag in zouden willen ruilen. Gelooft U dit niet? Probeer het dan eens! Op mijn werk gebruik ik als automatiseerder, op een snelle PC binnen een zeer geavanceerde netwerk-omgeving, wel degelijk Windows 95, Microsoft Office, en ook Delphi, het uitstekende visuele ontwikkelingsgereedschap van Borland. Toch erger ik mij meerdere malen per dag aan de traagheid, onhandigheden, bugs en ook de basis-ontwerpfouten van deze combinatie van hard- en software. De wetenschap dat ik 's avonds thuis weer mijn geliefde Risc PC kan gebruiken, zorgt ervoor dat ik het bijltje er niet bij neergooi.

Twee voorbeelden maar van de rare eigenschappen van de 'industrie-standaard':

- Trek de schuifknop van een window iets te ver door, of iets te scheef, en hij springt weer terug in de oude stand (straf van oom Bill voor de onhandigheid van de gebruiker?)

- Als je een andere beeldscherm-resolutie of kleurendiepte wilt, moet je Windows meestal herstarten - Waanzin: op mijn Risc PC doe je dat met vier muisklikken, en alle programma's draaien gewoon door..

Als je dan nog ziet hoeveel RAM-geheugen Windows 95 nodig heeft om in een uiterst traag tempo de meest simpele dingen te doen, de problemen die het installeren en vooral 'ont-installeren' van programma's op kan leveren, de uitbreidingskaarten die je voor multimedia toepassingen nodig hebt, dan kun je toch beter een Risc PC kopen: serieus werk kun je in 4 Mb RAM doen - maar je kunt ook met 256 Mb RAM werken, installeren is vaak alleen maar kopieren, multimedia-toepassingen kan de Risc PC gewoon via gratis of goedkope software afhandelen.

'Big is Beautiful' tegenover 'Keep it simple, stupid'...

De Risc PC is niet alleen een computer voor eigenwijze techneuten. In vele conservatoria over de hele wereld wordt het programma Sibelius op de Risc PC gebruikt om studenten te leren componeren. Vele componisten gebruiken het, en hebben de Risc PC op de koop toe genemomen. Ook de filmindustrie heeft dit programma, en video-editing software op de Risc PC ontdekt. De eerste NC (netwerk computer) wordt door Acorn gebouwd. De Internet-software op de NC is afgeleid van de ANT Internet Suite - waarmee ik dit bericht verstuur.

Over het NC-concept is al veel geschreven, en vaak negatief. Ik heb de indruk dat de auteurs moeite hebben om los te komen van het 'trekschuit'syndroom van het Intel-Microsoft platform. Hierover binnenkort meer?

Lezers die interesse hebben gekregen in de Risc PC wil ik gaarne voorzien van de adressen van dealers in Nederland en van andere informatie.

Hans de Jong (projectmanager automatisering, auteur van het voorstel voor een van de acht overheids-voorbeeldprojecten voor het Nationaal Aktieprogramma Elektronische Snelwegen).

-- Hans de Jong - Zoetermeer - Netherlands e-mail: rnohjng@pi.net >>> ARM + RISC-OS --> Elegance is Power! <<<<