U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Lynch, Hanekevrijwel zekernaarCannes

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 18 APRIL. Aan de vooravond van de bekendmaking van het programma van het 54ste Internationale Filmfestival van Cannes (9-20 mei) staat officieel alleen vast dat Baz Luhrmanns musical Moulin Rouge het hoofdprogramma opent, dat Francis Ford Coppola een langere versie van Apocalypse Now (Gouden Palm 1979) presenteert, en dat Liv Ullman de jury voorzit. Officieus zijn er steeds meer berichten over films die in het hoofdprogramma te zien zullen zijn. Vrijwel zeker zijn de vertoningen van David Lynch' Mulholland Drive, van The Barber Movie van Joel en Ethan Coen en van Michael Haneke's verfilming van Elfriede Jellineks roman Die Pianistin. Ook is de wereldpremière van het eerste deel van de trilogie die Peter Jackson maakte naar Tolkiens Lord of the Rings zo goed als bevestigd. Gespeculeerd wordt voorts over Bridget Jones's Diary, over Jean-Pierre Jeunets Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, over Eric Rohmers La dame et le duc, over Tom Tykwers film naar Krzysztof Kieslowski's scenario Heaven en over Human Nature naar een scenario van Charlie Kaufman (Being John Malkovich). Ook de Chinese grootmeesters Hou Hsiao-hsien, Tsai Ming-liang en Wong Kar-wai zouden films voor Cannes gereed hebben, evenals Martin Scorsese, Wim Wenders en Roman Polanski.

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de Franse regisseur Erick Zonca de jury voor de korte films voorzit en dat de Portugese actrice en regisseuse Maria de Medeiros de leiding krijgt van de jury voor de Gouden Camera (beste debuutfilm). Charlotte Rampling is de gastvrouw bij de openings- en slotceremonie.

Teshigaharaoverleden

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 18 APRIL. Zaterdag overleed in Tokyo de Japanse regisseur en ikebana- grootmeester Hiroshi Teshigahara (73). Zijn grootste bekendheid kreeg Teshigahara in 1964 door de film De vrouw in het zand (Suna no onna), net als drie van zijn andere films gebaseerd op een roman van Koto Abe. De allegorie over een entomoloog, die door een vrouw wordt gevangengehouden in een diepe duinpan, won de juryprijs in Cannes en kreeg twee Oscarnominaties: in 1965 als beste buitenlandse film en een jaar later voor beste regie. De latere films van Teshigahara waren veel minder succesvol. De bekendste was in 1972 de semi-documentaire Summer Soldiers over Amerikaanse Vietnamdeserteurs. In 1980 nam Teshigahara van zijn zuster de leiding over van de door zijn vader opgerichte ikebana-school Sogetsu, de belangrijkste academie voor Japanse bloemschikkunst.

Bridget Jonesbreekt record

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 18 APRIL. De verfilming van Helen Fieldings bestseller Bridget Joners's Diary is een groot succes in de Britse bioscopen. De film, met hoofdrollen voor Renee Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth, vergaarde in het openingweekeinde 5,7 miljoen pond (ongeveer 20 miljoen gulden) aan recettes en brak daarmee het record voor de beste opening van een Britse film. Dat stond tot nu toe op naam van Notting Hill, ook al een film met Hugh Grant.

Spielberg breektmet padvinderij

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 18 APRIL. De Amerikaanse regisseur en producent Steven Spielberg is boos uit de raad van advies van de nationale padvindersorganisatie gestapt. Zijn woede was gewekt door de beslissing homoseksuelen te weren uit de Boy Scouts of America. Die maatregel was eerder goedgekeurd door het Amerikaanse Hoogerechtshof.

Spielberg zegt het te betreuren dat niet iedereen zich aan kan sluiten bij een organisatie die hem als kind zo veel plezier heeft bezorgd.

NRC Webpagina's
18 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad