U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : What Planet Are You From?
R E G I E : Mike Nichols.
M E T : Garry Shandling, Annette Bening, John Goodman, GregKinnear, Ben Kingsley, Judy Green, Danny Zorn.

Uitgebracht op huurvideodoor: Columbia TriStar Home Video.

Flauwe komedie oververschil Mars en Venus

Door DANA LINSSEN
Van welke planeet kom jij nou weer? Het is een uitspraak die in films wel vaker wordt gebruikt om het grote verschil tussen de seksen aan te duiden. Dus het lag voor de hand dat er een keer een film zou worden gemaakt waarin dat zinnetje de hele inzet van de plot zou zijn.

Komiek Garry Shandling (vooral bekend van een eigen televisieserie) bedacht een verhaal over een buitenaards wezen dat ter voorbereiding op een invasie alvast naar de aarde wordt gestuurd om voor nageslacht te zorgen. Dat heeft nog de nodige voeten in de aarde want elke keer dat hij een mooie vrouw ziet komt er een akelig gezoem uit zijn schaamstreek: niet echt het beste afrodisiacum voor de desbetreffende dames.

In de nopjes met zijn idee, eiste Shandling vervolgens de hoofdrol voor zichzelf op, die hij invulde met veel ongemakkelijke blanco blikken, die vaak onterecht voor grappig worden aangezien. Het is bijna niet voor te stellen dat regisseur Mike Nichols na de scherpe Clinton-satire Primary Colors en vóór het hartverscheurend mooie Wit (waarvan het nog onduidelijk is of hij in Nederland te zien zal zijn) een melig tussendoortje als de romantische komedie What Planet Are You From? kon maken. Maar Nichols' filmografie kent wel meer pieken en dalen.

What Planet Are You From? exploiteert gemakzuchtig onbegrip tussen mannen en vrouwen. Mannen die van een verre planeet komen, Mars of zo, en vrouwen dan maar voor het gemak van Venus. Shandling heeft zichzelf als scenarioschrijver een flinke dot versierdersgrapjes toegedacht en het ligt niet aan Nichols' gladgestreken regie dat ze niet gaan werken. Je zou bijna bewondering krijgen voor de manier waarop Annette Bening, als de beoogde baarmoeder voor het interstellair gebroed, zich door de vele open-deur- en open-doel-dialogen heenwerkt, die van een vergelijkbare film als What Women Want een wonder van subtiliteit maken. Zoals te verwachten zijn de bijrollen het aardigst: de immer brave John Goodman als beambte van een luchtvaartmaatschappij die een tweede Roswell vermoedt en Ben Kingsley als een kruising tussen Captain Picard en Mr. Spock.

NRC Webpagina's
18 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad