15 APRIL 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Turkije rekent op krimp economie met 3 procent


ANKARA, 15 APR. De Turkse overheid gaat ervan uit dat de economie van het land dit jaar met 3 procent zal krimpen. De inflatie zal oplopen tot 52,5 procent. Dat heeft het Turkse ministerie van Economische Zaken zaterdag bekendgemaakt.

Begin dit jaar rekende Turkije nog op een groei van 4,5 procent, nadat het land vorig jaar al 6 procent had gerealiseerd. De crisis van februari, waarbij het Turkse pond bijna de helft van zijn waarde verloor, gooide roet in het eten.

Turkije is bezig met een herstructurering van de economie. De plannen zijn opgesteld samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vooral de export en het toerisme moeten de economie uit het slop halen. De financiële sector wordt gesaneerd. De problemen bij de banken vormden de belangrijkste oorzaak van de economische crisis.

De aanpak moet leiden tot een herstel in 2002. Dan groeit de economie naar verwachting met 5 procent en is de inflatie gedaald naar 20 procent. Turkije verwacht dat de inflatie de komende maanden nog zal oplopen. Pas in de zomer treedt verbetering op.

Minister Kemal Dervis van Economische Zaken zei zaterdag bij de presentatie van het plan dat er geen snelle oplossing bestaat. ,,Turkije bevindt zich werkelijk in een moeilijke situatie. Het is een langdure strijd.''

Onduidelijk is nog op hoeveel buitenlandse hulp Turkije rekent. Volgens berichten in de media zou het gaan om bedragen tussen de 10 en 12 miljard dollar. Onderhandelingen met het IMF en de Wereldbank zijn nog niet afgerond.

Het plan omvat verder snelle privatisering van staatsbedrijven. Onder meer Turk Telekom wordt geprivatiseerd. Buitenlandse investeerders mogen echter maximaal 49 procent van het telefoonbedrijf bemachtigen. Ook gaat de grote invloed van de overheid op de landbouw op de schop en gaat het mes in de overheidsuitgaven.

Grote delen van het reddingsplan waren al eind februari afgesproken, toen het IMF met een lening van 11,5 miljard dollar over de brug kwam. De uitvoering van de plannen stokte toen in de politiek. Dat is dit keer anders, bezwoer premier Bulent Ecevit zaterdag. Volgens hem staat het hele kabinet, dat uit drie partijen bestaat, achter de hervormingen.

De vakbeweging ziet in de plannen veel verslechteringen. Ze hield zaterdag een demonstratie in Istanboel, waar 40.000 mensen aan deelnamen. (ANP)



 


S c h a k e l s



Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad