12 april 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Forse omzetdaling bij Yahoo, 430 banen weg

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 12 APRIL. Bij internetbedrijf Yahoo zullen 430 banen verdwijnen, 15 procent van het totaal. Yahoo boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 11,5 miljoen dollar (29 miljoen gulden).

Dat heeft Yahoo gisteren na het sluiten van de beurs bekendgemaakt. Exclusief buitengewone lasten boekte Yahoo een bescheiden winst van 7,6 miljoen dollar, vergeleken met 60,5 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet over de eerste drie maanden bedroeg 180,2 miljoen dollar, aanzienlijk minder dan de 230 miljoen een jaar eerder. Analisten hadden overigens maar 172 miljoen aan omzet verwacht.

Yahoo kampt met de teruglopende groei van de Amerikaanse economie, die vooral adverteerders weerhoudt van bestedingen. Yahoo is voor ongeveer 90 procent afhankelijk van de uiterst conjunctuurgevoelige advertenties maar hoopt dat terug te brengen tot 80 procent. Intussen probeert het bedrijf te bezuinigen waar het maar kan, door taken uit te besteden, zelf minder aan promotie te doen en internationale activiteiten te centraliseren.

Er zit bij Yahoo nog steeds groei in het aantal bezoekers en geregistreerde gebruikers. De inkomsten per duizend bekeken pagina's een financiële standaard voor internetsites lopen echter hard terug. Inmiddels is dat 1,50 dollar terwijl dat een jaar geleden nog 3,84 dollar was. Het bedrijf, dat gevestigd is in het Californische Santa Clara, zoekt naar een opvolger voor topman Tim Koogle, die gisteren zijn vertrek heeft aangekondigd.

Het aandeel Yahoo sloot gisteren op 16 dollar en verloor iets in de nahandel. De hoogste koers in het afgelopen jaar was 153 dollar. Volgens sommige analisten is het onvermijdelijk dat Yahoo wordt overgenomen door een traditioneel mediabedrijf, maar Yahoo zelf liet bij monde van Koogle weten dat daar weinig voor te voelen.

 


S c h a k e l s


Dossier Elektronisch zakendoen
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad