U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : De kleine vampier (The little vampire)
R E G I E : Uli Edel
M E T : Jonathan Lipnicki, Richard E. Grant, Jim Carter, Alice Krige, Pamela Gidley

In: 68 theaters

Koe-bloed


Wie wil weten hoe het nou echt zit, met die gekke koeienziekte, die moet te rade gaan bij De kleine vampier, de brave kinderfilm naar de populaire kinderboeken van Angela Sommer-Bodenburg. Als voorproefje op de magische werelden van Harry Potter en Tolkien (Lord of the Rings) die aan het einde van dit jaar de Nederlandse bioscopen bereiken, is De kleine vampier best te verteren.

De verwikkelingen rond de negenjarige Tony, die na zijn verhuizing naar landelijk Schotland bevriend raakt met de leden van een vampierfamilie die 'mensen willen worden in plaats van ze op te eten' (maar koeienbloed niet te versmaden vinden, vandaar) zijn niet opzienbarend. Het scenario van de hand van Larry Wilson en Karey Kirkpatrick (van de Roald Dahl-verfilming James and the Giant Peach) volgt keurig een beproefde formule waarin na de nodige avonturen en obstakels vriendschap en familieliefde overwinnen.

De kleine vampier is voor de helft (23 miljoen gulden) gefinancierd via gunstige belastingmaatregelen voor filminvesteerders. De regie was in handen van Duitser Uli Edel, de hoofdrollen voor Engelse en Amerikaanse acteurs. Van de 'duidelijke Nederlandse signatuur' van de crew, zoals in de prospectus aan de belastingdienst werd beloofd, is niet veel meer over dan de make-up van Leendert van Nimwegen en 'production supervisors' Chris Brouwer en Arnold Hes lenfeld. En de nasynchronisatie natuurlijk, die met voornamelijk Vlaamse stemacteurs een wel heel Groot-Nederlandse gedachte huldigt.

DL

NRC Webpagina's
11 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad