U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Opnieuw oproer in Kootwijkerbroek

Door onze redacteuren
ROTTERDAM/KOOTWIJKERBROEK, 9 APRIL. Net als afgelopen weekeinde zijn vanochtend in Kootwijkerbroek blokkades opgeworpen tegen de ruiming van enkele boerenbedrijven. Rond half negen heeft de mobiele eenheid (ME) een eerste blokkade doorgebroken. De ME is opgerukt naar het dorp, en staat inmiddels op kleine afstand van de dorpskern. Burgemeester W. Burgering van de gemeente Barneveld, waar Kootwijkerbroek onder valt, heeft een noodverordening uitgevaardigd.

Het is de bedoeling dat personeel van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) vandaag verder gaat met de ruimingen in het met mond- en klauwzeer besmette gebied. In totaal moeten 70.000 stuks vee op ruim tweehonderd bedrijven worden geënt en vervolgens afgemaakt.

Volgens een politiewoordvoerder hebben de actievoerders de blokkades al kort na middernacht opgeworpen. ,,Het is de bedoeling dat er wordt geruimd vandaag.'' Hoe dat moet gebeuren, weet hij niet. ,,Ik hoop niet dat er geweld gebruikt moet worden.'' De actievoerders willen voorkomen dat gezond vee wordt geruimd.

De stemming in Kootwijkerbroek is grimmig. De ME heeft een aantal charges uitgevoerd, en reed rond tien uur met een waterkanon richting de dorpskern. ,,Ze moeten niet ook nog met traangas aankomen. Tranen zijn er al genoeg in Kootwijkerbroek", aldus een van de actievoerders. Hij denkt dat de actievoerders ,,onverzettelijk" zijn. ,,Er is geen MKZ geconstateerd in dit dorp. Dus ruimen is nergens voor nodig."

Ook afgelopen zaterdag escaleerden blokkade-acties in Kootwijkerbroek. Bewoners van het dorp bekogelden toen medewerkers van RVV met stenen, grind en balken en sloegen autoruiten in. De RVV is vandaag nog niet in Kootwijkerbroek gesignaleerd.

NRC Webpagina's
9 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad