U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Gemeente Barneveld ,,overvallen" door oproer

Rust weergekeerd na verzet tegen ruimingen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 APRIL. In Kootwijkerbroek is de rust weergekeerd nadat zaterdagavond blokkade-acties tegen het ruimen van vee escaleerden. Bewoners van het dorp bekogelden medewerkers van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) met stenen, grind en balken en sloegen autoruiten in. Rond middernacht werd de mobiele eenheid ingezet om de menigte uiteen te drijven.

De gemeente Barneveld, waaronder Kootwijkerbroek valt, zegt ,,overvallen" te zijn door het verzet tegen de ruimingen. Er waren geen signalen dat de ruiming van drie bedrijven uit de hand zou lopen. Tijdens een informatiebijeenkomst vrijdagavond toonden de boeren van de bedrijven die leeggehaald moesten worden ,,gelatenheid en acceptatie", aldus een woordvoerder van de gemeente.

In de loop van zaterdagochtend wierpen actievoerders echter blokkades op waardoor het dorp werd afgesloten. Medewerkers van de RVV konden daardoor het dorp niet meer uit of in. De situatie escaleerde snel. Een busje van de RVV werd in een sloot geduwd, twee auto's van RVV-medewerkers werden in brand gestoken en RVV-ers werden bekogeld met stenen, grind en balken. Een agent brak zijn vinger.

Aan de blokkades deden geen boeren mee, zo verklaarde een woordvoerder van de actievoerders. Dit in tegenstelling tot vorige week vrijdag toen tientallen boeren uit Kootwijkerbroek uit protest tegen het ruimen van gezond vee het dorp afgrendelden.

De RVV'ers die zaterdag een groot deel van de dag in Kootwijkerbroek zijn vastgehouden, zijn ,,zwaar aangeslagen'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. De RVV valt onder dit ministerie.

NRC Webpagina's
DATUM 22 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad