3 APRIL 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Negatieve sentimenten beheersen beurshandel

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 3 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs hadden beleggers het vandaag moeilijk. De negatieve stemming op de Amerikaanse effectenbeurzen van de afgelopen tijd misten hun uitwerking niet op Beursplein 5. De AEX-index stond aan het einde van de ochtend op 546,06 punten, een verlies van 2,12 procent vergeleken met een dag eerder. Later op de middag verslechterde het sentiment. De neerwaartse spiraal in Amsterdam was mede te danken aan een winstwaarschuwing van American Express, de algehele onzekerheid over bedrijfsresultaten en de toegenomen spanningen tussen China en de VS na het vliegincident in het afgelopen weekeinde.

Op het Damrak hadden vooral de telefoon- en kabelbedrijven het moeilijk. Het nieuws dat Nokia een order van het Franse Orange zelf voorfinanciert, stemt de markt somber. In Amsterdam kreeg vooral Versatel het zwaar te verduren. Het fonds stond op een gegeven moment zelfs op een verlies van ruim 13 procent. Andere sectorgenoten, als UPC, KPNQuest, en ook CMG kregen een daling van 10 procent voor hun kiezen.

Het voorlopige verlies op het Damrak wordt dan ook grotendeels gedragen door de ICT-fondsen. Van de 25 hoofdfondsen van de AEX, was Heineken een van de weinige positieve uitzonderingen. De marktomstandigheden in Amsterdam waren geheel in lijn met die van de rest van Europa, waar ook de meeste belangrijke beurzen in de min koersten.

 


S c h a k e l s


Euronext
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad