U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Filmmuseum krijgt onderscheiding

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 21 MAART. Het Filmmuseum is gisteren in New York onderscheiden met de zogeheten Film Preservations Honor Award van de daar gevestigde Anthology Film Archives, het door Jonas Mekas opgerichte toonaangevende archief voor avant-gardefilms. De onderscheiding benadrukt de buitengewone resultaten van het Filmmuseum op het gebied van de conservering en restauratie van cinematografisch erfgoed. Tot de andere winnaars van dit jaar behoren CNN, Paramount Pictures en de fotograaf-filmmaker Gordon Parks.

Moulin Rouge opent Cannes

PARIJS, 21 MAART. Moulin Rouge, een musical over het leven van de negentiende-eeuwse Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec, zal op 9 mei het filmfestival van Cannes openen. De film wordt geregisseerd door Baz Luhrmann, die eerder onder meer Shakespeare's Romeo and Juliet maakte. De hoofdrollen worden gespeeld door Nicole Kidman en Ewan McGregor. (Reuters)

Ralph Thomas overleden

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 21 MAART. In een ziekenhuis in Londen overleed zaterdag de Engelse regisseur Ralph Thomas (85). Van de 39 films die Thomas tussen 1948 en 1979 maakte, werd vooral de serie doktersfilms met de jonge Dirk Bogarde populair. De eerste daarvan was in 1953 Doctor in the house. Ook regisseerde hij thrillers als The Clouded Yellow (1950), kostuumfilms als A Tale of Two Cities (1958) en de pikanterie Percy (1971). Ralph Thomas' jongere broer Gerald regisseerde de Carry On-serie, zijn zoon Jeremy won in 1988 een Oscar als producent van The Last Emperor.

Tarantino en Travolta

Door onze kunstredactie
LOS ANGELES, 21 MAART. Quentin Tarantino wil weer een film gaan maken met John Travolta. De film, die The Vega Brothers zou gaan heten, moet een prequel worden op Pulp Fiction, waarin Travolta al Vincent Vega speelde.

Whitney Houston als Bondgirl

LONDEN, 21 MAART. De Amerikaanse zangeres Whitney Houston gaat waarschijnlijk een rol spelen in de nieuwe film over James Bond. Houston speelde eerder onder meer in The Bodyguard. (Reuters)

Krant veroordeeld

LONDEN, 21 MAART. Een rechtbank in Londen heeft The Sunday Times veroordeeld tot het betalen van 30.000 pond (ruim 100.000 gulden) aan filmcomponist Monty Norman (72). In 1997 schreef de krant dat niet Norman, maar John Barry in 1962 de herkenningsmelodie van de James Bond-films geschreven had. Volgens Barry (67) was hij met de producenten van Dr. No overeengekomen dat hij Norman de eer zou laten tegen een vergoeding van 250 pond en het recht om voor volgende Bond-films de muziek te componeren. Norman noemde het artikel 'desastreus voor zijn carrière'. (Reuters/ANP/AP).

NRC Webpagina's
21 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad