20 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Philips lijdt verlies op consumentenelektronica en componenten


ROTTERDAM, 20 MAART. Elektronicaconcern Philips heeft vanmorgen gewaarschuwd dat de winst in de eerste drie maanden van dit jaar zal tegenvallen. Beleggers schrokken vanmorgen in eerste instantie niet heel erg van het bericht. De koers van Philips steeg aanvankelijk zelfs met een procent, maar daalde in de loop van de ochtend tot zo'n 5 procent.

Door een onzer redacteuren

Philips voorziet in het eerste kwartaal van dit jaar tegenvallers op het gebied van halfgeleiders (chips), consumentenelektronica en beeldschermen (componenten). Het operationeel resultaat in de chipdivisie zal in de maanden januari tot en met maart 10 procent lager uitkomen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat is bijna een halvering in vergelijking met de winst van de divisie over het laatste kwartaal van 2001. Het operationeel resultaat van de divisie daalt met ,,ongeveer 7 procent'' in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Philips divisies consumentenelektronica en componenten zullen op 17 april van dit jaar verliezen aankondigen. Het verlies van consumentenelektronica, dat als een verrassing komt, is volgens een woordvoerder het gevolg van tegenvallende verkopen van mobiele telefoons, settop boxen (voor digitale televisie bijvoorbeeld) en conventionele elektronica zoals kleuren televisies. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers had Philips vorige maand al gewaarschuwd voor de gevolgen van de tegenvallende groei in de Verenigde Staten.

De winstwaarschuwing van Philips komt ruim een maand voordat Philipstopman C. C. Boonstra wordt opgevolgd door G. Kleisterlee. Concurrenten als Infineon, dochter van het Duitse Siemens, en het Franse STM waren Philips al voorgegaan met een aanpassing van de verwachtingen op dit gebied. Afgelopen vrijdag waarschuwde ASM Lithography (chipmachines), een bedrijf waarin Philips een belang heeft, dat de winst zal tegenvallen.

In de afgelopen jaren had Philips' chipdivisie relatief weinig last van een dip in de bestedingen aan halfgeleiders, omdat deze zich vooral manifesteerde op het gebied van personal computers. Dit jaar wordt ook een tegenvallende groei verwacht van de afzet van chips voor mobiele telefoons en consumentenelektronica.


Zie ook:

Analisten: lagere winst Philips (19 maart 2001)


 


S c h a k e l s


Philips
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad