U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Kort nieuws

Yorick van Wageningen naar Spielberg

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 14 MAART. De jonge Nederlandse acteur Yorick van Wageningen begint volgende week aan de opnamen voor de nieuwe speelfilm van Steven Spielberg. Andere rollen in Mission Report, een in het jaar 2050 gesitueerde science fiction-film, zijn bestemd voor Tom Cruise, Max von Sydow en Spielbergs echtgenote Kate Capshaw. Volgens Holland Film, het bureau dat de internationale promotie van Nederlandse films verzorgt, heeft Van Wageningen de casting door Spielberg te danken aan enkele Amerikaanse vertoningen, tijdens het Nederlands filmfestival in New York en onlangs op het festival van Santa Barbara, van Dana Nechushtans in Nederland geflopte speelfilm Total Loss, waarin Van Wageningen een van de hoofdrollen vertolkt.

Roberts, Del Toro Oscarfavorieten

LOS ANGELES, 14 MAART. Door hun bekroning met de prijzen voor beste acteur en actrice door het Screen Actors Guild zijn de Mexicaan Benicio del Toro (in Steven Soderberghs Traffic) en Julia Roberts (in Erin Brockovich, eveneens van Soderbergh) de grote favorieten geworden voor de op 23 maart uit te reiken Oscars. Het Screen Actors Guild kende de gezamenlijke acteurs in Traffic een ensemble- prijs uit, en wees Albert Finney (Erin Brockovich) en Judi Dench (Chocolat) aan als beste vertolkers van bijrollen.

Franse productieneemt licht af

PARIJS, 14 MAART, Het aantal nieuwe Franse speelfilms is vorig jaar licht afgenomen, zo blijkt uit deze week door het Centre National de la Cinématographie (CNC) gepubliceerde cijfers. In 2000 werden 171 films geproduceerd, tien minder dan in het voorgaande jaar. Het gemiddelde budget bedroeg 30,7 miljoen franc (ruim tien miljoen gulden). 37 procent van de Franse films in 2000 waren debuten, vier procent minder dan in 1999. Slechts 46 films kregen subsidie wegens artistieke kwaliteiten volgens het systeem van de zogeheten avance sur recettes. In totaal investeerden Franse firma's 4,4 miljard francs (ruim 1,4 miljard gulden) in speelfilms. 22 procent van die investeringen zijn afkomstig van abonneetelevisiezender en producent Canal+. De duurste film van het jaar was Astérix et Obélix: Mission Cléopatre met een budget van 327 miljoen francs (AFP).

NRC Webpagina's
14 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad