9 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Vrienden van Nina geen vrienden meer

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE
ABN Amro en World Online moesten gisteren wederom in de juridische arena verschijnen. Uit een getuigenverhoor wordt wellicht duidelijk op welke manier friends & families van het internetbedrijf zijn bevoordeeld bij de mislukte beursgang. ,,Het waren allemaal nog vrienden toen.''

ROTTERDAM, 9 MAART. Rechter-commissaris T. Fransen en bestuurder W. Jiskoot van ABN Amro hadden gisteren in elk geval één ding gemeen. Voor beiden was de mislukte beursgang van World Online niet hun favoriete gespreksonderwerp. Geen wonder dat de eerste dag van het getuigenverhoor een bijzonder koude start kende.

Fransen gaf bij het begin direct aan ,,door een gebrek aan dossier'' weinig van de materie te weten en daarbij had de rechter-commissaris in de praktijk de scheidsrechter bij een getuigenverhoor niets teveel gezegd. In de loop van de dag werd hem duidelijk dat het internetbedrijf inmiddels was overgenomen door Tiscali, de introductiekoers 43 euro bedroeg (en niet 0,43 euro) en de effectenbeurs niet om 12.30 uur het tijdstip van de beursgang op 17 maart maar om 9.00 uur al opengaat. Jiskoot, bij ABN Amro verantwoordelijk voor de grootste beursgang uit de Nederlandse geschiedenis, verklaarde bij de aftrap World Online slechts in hoofdlijnen gevolgd te hebben, ,,dus niet op dagelijkse basis''. Vragen over het prospectus, de massale verkoop van aandelen vlak na de beursgang en het zogeheten friends & family-programma waren niet aan hem besteed. Aan een doorwrochte evaluatie van het World Online-debâcle is de raad van bestuur van de bank blijkbaar nog niet toegekomen. Het programma om intimi van World Online veel aandelen toe te delen stond gisteren centraal. Advocaat R. Imhof, die zo'n twintig ontevreden vrienden en familieleden vertegenwoordigt, wil weten of bepaalde coryfeeën zijn bevoordeeld boven andere. In dat geval of in het geval dat directieleden of commissarissen van World Online tijdens de beursgang aandelen hebben verkocht krijgt Imhof munitie om schadevergoeding bij de rechter te eisen.

Over ,,mevrouw Turner, of misschien liever Tina'' wilde hij weten of zij ook daadwerkelijk de 250.000 euro had betaald. Voor dat bedrag had de zangeres zich eerder ingeschreven. Jiskoot wist echter niets meer dan dat hij daarover uit de krant had vernomen. En uit de media was vorig jaar al duidelijk geworden dat ook topmensen als Van der Hoeven (Ahold) en Vuursteen (Heineken) zich voor grote bedragen bij het bedrijf van Nina Brink hadden gecommitteerd.

,,Door mijn naïviteit loopt het erg uit'', gaf Fransen aan het eind van de ochtend toe. Dat was Jiskoot ook al opgevallen en hij maakte de rechter-commissaris duidelijk dat zijn vliegtuig naar Parijs in korte tijd zou vertrekken. Fransen toonde begrip en wellicht met World Online's motto freedom of movement in het achterhoofd mocht de getergde topman van ABN Amro eindelijk de zaal verlaten.

Medewerker H. Swagemakers van dezelfde bank is heel wat scheutiger met informatie. Mevrouw Turner bleek inderdaad nooit te hebben betaald evenals enkele friends van haar, in totaal goed voor bijna anderhalf miljoen gulden. Dus toch bevoordeling? Swagemakers weet niet of er nog rekeningen openstaan. ,,Wij zouden World Online helpen met dit programma en effectenrekeningen openen, op voorwaarde dat de ABN Amro keurig haar centjes zou krijgen. Toen zeven mensen niet hadden betaald, vroeg ik World Online, wat doen we? Het waren allemaal nog vrienden toen. Uiteindelijk heeft World Online ons betaald.''

Of het internetbedrijf vervolgens zijn geld nog heeft gekregen, weet Swagemakers niet. Volgens een woordvoerster van World Online zijn er betalingsregelingen getroffen en zijn bij Tina Turner de kosten voor haar aandelen verrekend met haar betalingen voor enkele optredens die zij in het kader van de beursgang had gegeven.

Van betalingsproblemen bij directeur R. Huisman was geen sprake, stelde Swagemakers. Hij zou bij de beursgang van een jaar geleden zoveel geld krijgen dat hij zijn toegewezen aandelen met gemak zou kunnen betalen. Maar was het Huisman als bestuurder niet verboden om zijn opties uit te oefenen rond 17 maart? Uit zijn eigen verhoor bij de rechter-commissaris bleek hij ,,gezien de complexe situatie'' op het laatste moment te hebben afgezien van deze mogelijkheid. Dat kostte de huidige directeur van World Online Nederland meer dan 10 miljoen gulden.

Huisman mag bij de volgende zitting, op 5 april, terugkomen. Dan kan hij wellicht nog duidelijk verschaffen over de aandelen van commissaris Joël Wyler en diens broer Danny. Swagemakers onthulde gisteren dat de beleggingsmaatschappij Granaria (in handen van de Wylers) op het laatste moment afzag van de aandelen voor de friends van World Online. Swagemakers kreeg rond de 16e maart plotseling het verzoek om de stukken op een rekening van Danny Wyler te zetten.

 


S c h a k e l s


Dossier World Online
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad