U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk huis

Kroonprins laakt onzorgvuldigheid Nederlandse pers

Door onze redacteur JACO ALBERTS

NEW YORK, 7 MAART. In een poging journalisten tot grotere zorgvuldigheid te bewegen, heeft prins Willem-Alexander gisteren een brief aangehaald van de Argentijnse ex-juntaleider Videla, zonder overigens diens naam te noemen. In die ingezonden brief in het Argentijns dagblad Nacion stelt de voormalige dictator dat interviews waarop een recent boek over zijn regime is gebaseerd, nooit hebben plaatsgevonden, zo zei de kroonprins.

De prins refereerde aan de brief in een gesprek met Nederlandse journalisten tijdens zijn werkbezoek aan New York. Dat deed hij op vragen over de recente commotie rond de vader van zijn vriendin Máxima Zorreguieta. De auteurs van het bewuste boek beweerden vrijdag in deze krant dat Jorge Zorreguieta een ,,coördinerende' rol heeft gespeeld bij de coup die Videla in 1976 aan de macht bracht.

Directe vragen over Zorreguieta wimpelde de prins af, maar hij wees wel op een brief ,,in La Nación van 27 februari waarin wordt geschreven dat de interviews nooit hebben plaatsgevonden''. Op de vraag wie die brief heeft geschreven antwoordde Willem-Alexander: ,,Dat weet ik niet.'' De prins hield een pleidooi voor het raadplegen van meerdere bronnen. De brief van Videla noemde hij een ‘openbare bron' die iedereen kon raadplegen. ,,Als ik het zeg, komt dat misschien in Nederland over'', antwoordde de prins op de vraag waarom hij over de brief was begonnen.

Het boek El Dictador handelt over het regime van Videla tussen 1976 en 1982, waarbij duizenden Argentijnen verdwenen. De auteurs, María Seoane en Vicente Muleiro, zeggen zich daarbij te baseren op gesprekken met Videla die door een medewerker van de auteurs zijn gevoerd. Met de ex-juntaleider zou de afspraak zijn gemaakt dat er uit die interviews niet ,,tussen aanhalingstekens'' geciteerd zou worden. Daarop zijn de letterlijke teksten van Videla cursief afgedrukt. Jorge Zorreguieta zelf wordt in het boek overigens slechts een keer genoemd.

Het was de eerste keer dat de kroonprins in het openbaar sprak over de ophef rond de vader van Máxima, een discussie die hij toegaf te volgen. In dat verband zei de prins achter een discussie over de toekomst van de monarchie te staan. Zelf kon hij daarin echter niet treden vanwege ,,de ministeriële verantwoordelijkheid''. ,,Het is heel goed dat die discussie gevoerd wordt, als het maar niet gebeurt in oneliners en soundbites'', aldus de prins vlak voordat hij een ontmoeting zou hebben met de Nederlandse gemeenschap in New York.

De prins toonde zich positief over zijn bezoek in New York dat vandaag voortgezet zou worden in Boston. In het gesprek met de pers zei de prins dat hij het zero tolerance beleid van justitie in New York niet van toepassing achtte op de Nederlandse situatie. ,,Gelukkig hebben we in Nederland niet die mate van criminaliteit.'' Maandag had de prins bezoeken gebracht aan de politie en de rechtbank. ,,De manier waarop hier verdachten als een soort hamerstuk binnen twee, drie minuten worden veroordeeld. Ik denk niet dat past bij ons rechtsgevoel'', aldus de prins.

NRC Webpagina's
7 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad